Burse - Fonduri mutuale

Optimism pe Bursa. Rezervat

07.10.2004, 00:00 14

Dupa ce in ultima perioada, evolutia Bursei a fost caracterizata de oscilatii in sensul ca in unele sedinte inregistrau aprecieri companiile mari, in altele companiile mai mici, ieri majoritatea companiilor tranzactionate au incheiat sedinta la cotatii superioare celor de marti.
Evolutia ascendenta de ieri a Bursei se datoreaza, potrivit brokerilor, si faptului ca toate informatiile indicau ca Romania va primi, asa cum de altfel s-a si intamplat,  statutul de economie de piata functionala, iar o data cu acesta recomandarea Comisiei Europene pentru aderarea in 2007. "Primirea acelui statut da o siguranta mai mare investitiilor si probabil va determina si o crestere a pietei in perioada urmatoare" a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest. Totusi, brokerii spun ca pentru ca aceasta crestere a pietei sa se mentina este nevoie si de o crestere a lichiditatii. "E foarte probabil ca primirea acelui statut sa fi determinat o stare de optimism mai accentuat in randul investitorilor, dar e necesara o confirmare a trendului ascedent al preturilor prin cresterea valorii tranzactiilor" a precizat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. In ceea ce priveste posibilitatea ca investitorii straini sa fi anticipat aceste informatii venite din partea Comisiei Europene, brokerii spun ca este greu de apreciat daca asa a fost situatia in realitate.
Tranzactiile derulate ieri pe Bursa au insumat 53,6 miliarde de lei, cel mai mare rulaj realizandu-l actiunile Petrom. Operatiunile care au implicat aceste actiuni au insumat 8,7 miliarde de lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la 2.350 lei/actiune, acesta fiind si pretul maxim la care actiunile Petrom au fost tranzactionate ieri. Cotatia de la inchidere a fost egala cu cea inregistrata in sedinta precedenta.
Actiunile SIF au castigat ieri in medie peste 1%, cea mai mare apreciere in randul acestor companii apartinand titlurilor SIF Oltenia, cotate la inchidere la un pret cu peste 3% mai ridicat fata de cel de marti. In ultima ora de tranzactionare s-au facut mai multe tranzactii cu aceste actiuni la pretul maxim al sedintei de 6.450 lei/actiune, inchiderea facandu-se tot la acel pret. SIF Oltenia fusese marti principala perdanta dintre SIF-uri.
Actiunile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures au inregistrat o apreciere de 3,1%, ultima tranzactie facandu-se la pretul de 3.350 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 624 milioane de lei. Este posibil ca evolutia de ieri a actiunilor Azomures sa fi fost influentata si de faptul ca societatea a preluat marti un pachet care ii confera statutul de actionar majoritar in cadrul operatorului portuar Chimpex Constanta.
Toti cei trei indici bursieri au inregistrat cresteri ieri. Atat BET, care urmareste cele mai importante zece companii listate pe piata, cat si indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare, au urcat cu cate 1,19%.



Piata RASDAQ
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 10,3 miliarde de lei.
Tranzactiile derulate ieri cu actiunile Argus au fost mai ridicate comparativ cu operatiunile care au implicat in ultima perioada aceste titluri. Cotatia Argus a atins ieri pragul de 30.000 lei/actiune, dupa splitarea valorii nominale a actiunilor, cotatia Argus depasind acest nivel,  doar in prima zi dupa revenirea la tranzactionare in urma incheierii acelei operatiuni. Interesul mai crescut al investitorilor pentru aceste actiuni manifestat pe parcursul sedintei de ieri a determinat o apreciere a pretului de 3,9%, ultima tranzactie perfectandu-se la 29.200 lei/actiune.
Actiunile societatii Confectii Vaslui au pierdut ieri 0,2% la nivelul pretului de inchidere, dar cursul mediu a inregistrat o depreciere mai mare, de 5%. Ieri, actiunile Confectii au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 46.700 lei si 47.500 lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul de 47.000 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere fata de sedinta precedenta, transferurile de ieri totalizand 1 miliard de lei.
O lichiditate mai ridicata au avut actiunile societatii Avicola Buzau, ieri transferandu-se un pachet total reprezentand 0,6% din capitalul social al companiei. Pretul mediu la care actiunile au fost tranzactionate a fost de 321 lei/actiune, in timp ce ultima tranzactie s-a facut la un pret de 325 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Avicola au pierdut 2%. Actionarul majoritar al companiei este societatea Aaylex Trading SRL, cu o participatie de 65,3%.
Ieri au fost raportate si tranzactiile derulate in cadrul ofertei publice de cumparare lansata de societatea Turistica SRL din Bacau pentru achizitionarea a 12% din actiunile complexului hotelier Moldova Bacau.  Ofertantul a reusit sa cumpere 10,8% din actiunile Moldova, pretul platit fiind de 150.000 lei/actiune, in timp ce valoarea nominala a unei actiuni Moldova este de 25.000 lei. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,5 miliarde de lei. SIF Transilvania detinea in cadrul companiei Moldova un pachet apropiat de cel cumparat de Turistica, deci este posibil ca aceasta SIF sa fi fost principalul vanzator.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO