Burse - Fonduri mutuale

Optimismul investitorilor asteapta confirmare din partea economiei. Cum comentati?

Brokerii: Optimismul investitorilor asteapta confirmare din partea economiei
03.08.2009, 17:59 13

Bursa a inregistrat ieri un avans de 3% pe indicele BET, al celor mai lichide companii, in timp ce SIF-urile au marcat o apreciere de peste 4,7% fata de referinta, ambii indicatori urcand la maximele acestui an.

Cresterile sustinute de ieri de pe piata locala au venit pe fondul rezultatelor semestriale publicate de BRD, dar si pe fondul evolutiilor pozitive inregistrate de pietele europene, datorita rezultatelor peste asteptari ale companiilor din sectorul bancar. Brokerii sunt de parere ca aprecierile din ultima perioada au venit pe fondul unui optimism exagerat din partea investitorilor cu privire la rezultatele companiilor, si nu exclud corectii dupa perioada de raportari financiare.

"Nu cred ca ne putem astepta la o consolidare dupa perioda de raportari financiare. Aprecierile din ultima vreme au venit pe fondul optimismului investitorilor cu privire la rezultatele peste asteptari inregistrate de companii, dar care continua sa fie negative. Tot acest optimism asteapta o confirmare din partea indicatorilor macroeconomici", a apreciat Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

Societatile financiare au inregistrat unele dintre cele mai mari aprecieri din piata, titlurile SIF Moldova (SIF2), marcand cel mai mare avans la aceasta categorie, de peste 6%.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 4% si respectiv 2%, in vreme ce in sectorul energetic, titlurile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au inregistrat avansuri de peste 3% fiecare.

"In prezent piete de capital evolueaza pe baza estimarilor, iar asteptarile pozitive sunt mai numeroase in piata, de aici si aprecierile din ultima perioada. Cred insa ca daca nu vom vedea o confirmare a rally-ului din sectorul economic, este posibil sa vedem ceva corectii in piata", a adaugat Nilas.

Tot el a apreciat ca este greu de apreciat cu cat risca sa scada piata, o astfel de estimare fiind mai degraba speculatie. "Incertitudinea persista pe pietele de capital, iar investitorii au invatat sa reactioneze imediat la orice stire care ajunge in piata, astfel ca starea de spirit se poate schimba de la zi la zi", a continuat directorul BT Securities.

Cresteri importante s-au inregistrat si in sectorul farmaceutic, titlurile Biofarm (BIO) consemnand un avans de aproape 8% fata de referinta, pana la pretul de 0,22 lei/actiune.

In sectorul industrial, cresterile au fost ceva mai moderate, de aproape 5% pe titlurile Alro Sltatina (ALR), in vreme ce actiunile Azomures (AZO) au urcat cu 2,5% fata de referinta.

Pe plan extern principalele piete din regiune au consemnat de asemenea cresteri in sedinta de ieri, majoritatea dintre acestea atingand de asemenea maxime de la inceputul anului. Indicele austriac ATX avansa in sedinta de ieri cu 2,5%, in vreme ce aprecieare de la inceputul anului se ridica la peste 28%. De asemenea indicele ungar BUX atingea nivelul de peste 17.200 de puncte, in crestere cu peste 41% fata de inceputul anului.

Pietele vest europene inregistrau de asemenea avansuri catre finalul sedintei de ieri, de 1,5% pe indicele german DAX, in vreme ce piata americana deschidea pe plus, in crestere cu aproape 1% se indicele industrial Dow Jones.

 

De urmarit maine

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO