Burse - Fonduri mutuale

Optimismul pe SIF-uri urca puternic cotatiile din piata

23.01.2007, 18:22 17

Bursa a revenit ieri cu o crestere generalizata la nivelul cotatiilor din piata dupa scaderile importante din ultimele saptamani. Cu toate acestea, lichiditatea din piata s-a mentinut la un nivel destul de scazut, rulajul pietei ridicandu-se la 12,7 milioane de euro.
Brokerii spun ca optimismul investitorilor a venit odata cu stirile pozitive legate de initiativa privind majorarea pragului la SIF-uri.
"Cresterile importante de pe Bursa ar putea fi determinate de faptul ca Ministerul Finantelor ar fi dat OK-ul la proiectul de lege cu privire la majorarea pragului la SIF-uri pana la 5%. In aceste conditii aceasta initiativa ar putea ajunge in perioada urmatoare sa fie discutata in Parlament", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
Dupa ce in debutul sedintei piata stagna pe o lichiditate foarte scazuta, investitorii au intrat agresiv la cumparare cu putin inainte de ora pranzului, ridicand cotatiile SIF-urilor cu aproape 4%.
"Motorul cresterii l-au constituit cresterile de pe SIF-uri, care au tras dupa ele intreaga piata. In prima parte a sedintei invesitorii au luat o pozitie de asteptare, fapt ce s-a vazut si prin lichiditatea foarte scazuta din debut", a precizat Marcel Murgoci.
Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, care s-au apreciat cu circa 3,8% fiecare pe un rulaj de 2,3 mil. euro (8 mil. lei), respectiv 2,2 mil. euro (7,6 mil. lei).
Indicele BET a inchis cu o crestere de 1,2%, pe fondul unei scaderi de peste 6% inregistrate de titlurile Oltchim Ramnicu-Valcea. Dintre principalele actiuni, cel mai mult s-au apreciat titlurile din sectorul petrolier, reprezentat de Petrom si Rompetrol, care au castigat 2,5%, respectiv 3,2%, pe o lichiditate destul de scazuta. Actiunile BRD si cele ale Bancii Transilvania au adaugat 2%, respectiv 1%.
Titlurile Impact Bucuresti au avansat cu 4,7%, pe fondul unui rulaj de aproape 0,1 mil. euro (0,36 mil. lei).
Brokerii se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia pe termen scurt a Bursei.
"In urmatoarea perioada ma astept ca piata sa inregistreze noi cresteri, mai ales pe SIF-uri, urmate de o stabilizare a cotatiilor acestora in momentul in care stirea legata de ridicarea pragurilor la SIF-uri va fi confirmata", considera Marcel Murgoci.

Actiunile SIF Transilvania au inregistrat ieri cea mai mare crestere in randul SIF-urilor, in urma unei aprecieri de 4,3%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost una destul de scazuta si s-a ridicat la circa 1 mil. euro (3,5 milioane de lei). "Cred ca SIF-urile vor mai inregistra cresteri urmate de o stabilizare in momentul in care stirea legata de ridicarea pragurilor la SIF-uri va fi confirmata", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest. Inchiderea pe titlurile SIF Transilvania s-a realizat la un curs de 3,17 lei/actiune, maximul atins pe parcursul sedintei de luni si cu circa 6% peste nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Titlurile Petrom au castigat 2,5%, pe un rulaj scazut, de 0,7 milioane de euro (2,3 milioane de lei). Compania a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca si-a vandut actiunile detinute la M I Petrotrans Services Bucuresti, reprezentand 40% din capitalul social, catre M L Holding, care controla 50% din societate. Transferul a fost aprobat in AGA, de la sfarsitul anului trecut. Dupa cresterea de ieri, cotatia Petrom a revenit in preajma maximelor atinse acum o saptamana. De la inceputul acestui an, aceste titluri s-au apreciat cu aproape 9%. Ultima tranzactie cu actiunile Petrom s-a realizat la un pret de 0,615 lei/actiune, nivelul maxim atins pe parcursul intregii sedinte de ieri.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Constructor din Bucuresti au sarit cu aproape 5% atingand un nou maxim pentru acest an. Tranzactiile cu aceste titluri au cumulat aproape 0,1 milioane de euro (0,36 milioane de lei). Din luna iulie a anului trecut, aceste titluri s-au plasat pe un trend ascendent, apreciindu-se in ultimele doua luni cu peste 20%. "Vremea a tinut anul trecut cu companiile din acest sector de activitate, fapt ce a favorizat prelungirea activitatii, ce s-ar putea regasi in rezultatele financiare ale dezvoltatorului", considera Marcel Murgoci. Ultima tranzactie cu actiunile Impact s-a perfectat la un curs de 0,665 lei/actiune.

Titlurile producatorului de lactate Industrializarea Laptelui Dambovita au facut obiectul unor tranzactii ridicate, prin care s-au transferat 88.500 de actiuni, reprezentand circa 3,5% din capitalul social. Tranzactiile s-au realizat la acelasi pret de inchidere din sedinta precedenta, valoarea pachetelor transferate pe piata RASDAQ fiind de peste 0,28 milioane de euro (0,97 milioane de lei). Producatorul de lactate este controlat de SIF Oltenia, cu peste 76% din actiuni, din actionariat facand parte si SIF Oltenia cu o participatie de aproape 6% si SIF Broker, care detine 5,7% din companie. Actiunile Industrializarea Laptelui Dambovita au fost cotate la inchidere la un pret de 10,5 lei/actiune.

Actiunile magazinului Cocor au pierdut ieri peste 16% in urma unei tranzactii speciale ridicate, prin care s-au transferat 1.800 de titluri in valoare de 0,21 milioane de euro (0,72 mil. lei). Pretul la care s-a realizat tranzactia a fost de 400 de lei/actiune, sub cel de inchidere din sedinta precedenta, de 480 lei/actiune. Pentru acest an, conducerea companiei si-a programat afaceri in crestere cu 21% in lei, pana la 15,8 milioane de lei (circa 4,6 milioane de euro) si un profit de 4,7 milioane de lei (1,3 milioane de euro). In acest an, actiunile Cocor au pierdut circa 16,7%, dupa o crestere spectaculoasa la sfarsitul anului, cand aceste titluri s-au apreciat de peste 3 ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO