Burse - Fonduri mutuale

Ordinele mari de vanzare au dus tranzactiile la 25 mil. euro

08.11.2006, 17:16 14

Corectie de proportii pe SIF-uri in sedinta de marti. Dupa o crestere sustinuta de o saptamana si o zi, SIF-urile au inceput sa scada pe fondul epuizarii ordinelor de cumparare. Intreaga piata a fost rosie ieri, BET inchizand cu o scadere de circa un procent, evolutiile aducand o lichiditate de circa 25,8 mil. euro (90,5 mil. lei).
BET a scazut cu 1,36%, cele mai tranzactionate actiuni, exceptand societatile de investitii, fiind Petrom, Banca Transilvania si Transelectrica. Titlurile companiilor petroliere, Petrom si Rompetrol Rafinare (Petromidia), au scazut cu 1,61% si respectiv 2,32%. Banca Transilvania a ramas din nou pe loc, iar BRD a scazut cu 1,55%, pe fondul unui rulaj de 0,88 mil. euro (3,1 lei) si respective 0,28 mil. euro (1 mil. lei).
Brokerii sunt de parere ca perioada nefasta pentru SIF-uri ar putea sa mai dureze, mai ales ca ea vine dupa ce investitorii au cumparat agresiv, fara sa tina seama de indicatorii economici ai emitentilor.
"O sedinta de tranzactionare nu este de ajuns pentru a spune ca am avut o corectie serioasa. Importanta este si amplitudinea cu care se manifesteaza corectia", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la EstInvest.
BET-FI a cazut ieri cu 2,67% , dupa ce numai luni crescuse cu aproape 3,5%. SIF Moldova a tinut din nou capul de afis al sedintei cu un rulaj de 3,1 mil. euro (10,9 mil. lei), scazand cu 3,24%. SIF Oltenia a fost a treia cea mai lichida actiune, dupa SIF Banat-Crisana, inregistrand o scadere de 3,53%. Valoarea totala a tranzactiilor cu SIF-uri, inclusiv cele deal, s-a ridicat la 19,5 mil. euro, 76% din totalul lichiditatii bursiere.
"Tranzactiile deal pe SIF-uri au descumpanit piata, iar investitorii au obosit sa mai cumpere. Desi cotatiile pe SIF-uri pe piata de la Sibiu au avut de suferit, ramane o diferenta importanta fata de cotatiile din piata, ceea ce arata ca aceste titluri mai au potential de crestere", spune Murgoci.

Actiunile SIF Moldova au facut obiectul unor tranzactii deal de 4,6 mil. euro (16,2 mil. lei), la un pret de 3,34 lei/actiune. Pe piata regular, titlurile au inchis la un pret inferior, 3,29 lei/actiune, ramanand insa cele mai lichide din piata. Tranzactiile cu actiunile emitentului au reprezentat 30% din lichiditatea bursei, desi pretul a suferit o corectie serioasa, cotatia scazand cu 3,24%. SIF Moldova a inchis sedinta de luni cu o urcare de 3%, dupa ce saptamana trecuta a crescut cu 10%.

Titlurile Banca Transilvania au ramas pe loc, pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 0,88 mil. euro(3,1 mil lei). Robert Rekkers, directorul executiv al Bancii Transilvania, a cumparat ieri circa 7.000 de actiuni ale bancii, conform unei notificari aparute ieri pe Bursa. Tranzactia a avut loc la pretul de 1,0799 lei/actiune, iar in piata actiunea a inchis la 1,07 lei/actiune. Compania a raportat pe primele 3 trimestre un profit in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a lui 2005.

Titlurile Amonil au sarit ieri cu 14,9%, aproape de intervalul maxim de variatie permis de regulament. Cresterea vine dupa ce in ultimele 30 de zile actiunea a scazut cu circa 25%. "Evolutia de ieri la Amonil este cel putin surprinzatoare. Stiu ca intentioneaza sa isi reduca activitatea, in urma problemelor create de cresterea preturilor la gaze naturale. Pana cand nu se va rezolva problema costurilor, compania va continua sa intampine aceleasi greutati", spune Marcel Murgoci.

Titlurile Dafora Medias au castigat 6,5% ieri, pe un rulaj modest, de circa 20.000 de euro (72.000 de lei). Cresterea survine dupa ce ce compania a anuntat ca a achizitionat un pachet de 19,5% din actiunile Condmag Brasov, marindu-si astfel participatia la 26,23%, Dafora platind aproximativ 7,3 mil. euro. BVB a anulat o tranzactie similara cu aceste titluri, din cauza ca IFC Investitii din Targu-Mures, care a intermediat tranzactia, nu indeplinea conditiile necesare pentru a o derula.

Actiunile producatorului de blocuri ceramice Ceramica Iasi au castigat 5,8%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, de circa 0,13 milioane de euro (0,45 milioane de lei). De la jumatatea lunii septembrie, actiunile Ceramica Iasi au avut o evolutie ascendenta pe volume in crestere, apreciindu-se cu circa 75%. Titlurile au atins pe parcursul sedintei un minim de 4,3 lei/actiune si au inchis pe maxim, la pretul de 4,55 lei/actiune, nivel maxim pentru acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO