Burse - Fonduri mutuale

Orizont Vest vinde 0,5% din BVB

05.07.2006, 18:21 14

Societatea de brokeraj Orizont Vest din Oradea a scos la vanzare un pachet de 20.000 de actiuni ale Bursei de Valori, reprezentand intre 0,5-0,6% din capitalul acesteia, pe care cere 1,75 milioane de lei (0,49 milioane de euro), la cel mai ridicat pret pe actiune cerut pana in prezent de vreunul din actionarii Bursei.
La acest pret, valoarea intregii Burse s-ar ridica la circa 98 milioane de euro. Bursa fusese evaluata inainte de fuziunea cu RASDAQ de PricewaterhouseCoopers la 16 milioane de euro, la care s-a adaugat patrimoniul RASDAQ, mai mic, in valoare de alte cateva milioane de euro. In prezent Bursa de Valori trece printr-un nou proces de evaluare, realizat de Ernst & Young, in perspectiva fuziunii cu Bursa din Sibiu.
De la inceputul anului, alte doua societati de brokeraj au anuntat ca au scos la vanzare actiunile detinute la Bursa, brokerii de la Swiss Capital cerand 1,5 milioane de lei (0,4 milioane de euro) pe un pachet de 1,67% din actiuni, in timp ce societatea H&C Securities din Iasi anuntase ca vrea 1 milion de euro pentru un pachet de 1,48% din actiuni. Pentru cele doua pachete de actiuni nu s-au gasit cumparatori.
Orizont Vest ocupa locul al 15-lea in topul brokerilor de la Bursa dupa tranzactiile cu actiuni intermediate in primele sase luni. Pe piata RASDAQ, societatea de brokeraj ocupa locul al 20-lea in topul brokerilor, dupa primul semestru.
"Am scos la vanzare un pachet de 20.000 de actiuni ale Bursei pentru care cerem un pret de 87,6 lei/actiune. Este un pret bun avand in vedere si faptul ca la acest nivel ar rezulta un PER (pret/profit/actiune - n.red.) de 8 pentru Bursa, la nivelul profitului bugetat pentru acest an", a declarat pentru ZF Nicolae Rusu, presedintele Orizont Vest. Rusu este si membru in Comitetul Bursei.
El nu a dorit insa sa comenteze si asupra motivelor pentru care societatea a ales sa-si vanda din actiuni. Orizont Vest detine o participatie de 1,48% in cadrul Bursei.
Conducerea societatii de brokeraj nu a dorit sa ofere informatii suplimentare nici despre brokerii care s-au aratat interesati sa cumpere actiunile scoase la vanzare. "Am primit oferte, dar suntem inca in discutii", a spus Rusu.
Potrivit statutului Bursei, actionarii pietei trebuie sa ofere mai intai drept de preemtiune celorlalti actionari ai pietei inainte de a vinde pachetul de actiuni unui alt actionar. Actiunile isi pierd dreptul de vot daca sunt cumparate de o societate, care nu este autorizata sa tranzactioneze pe piata, dar isi mentin dreptul la dividende.
Actiunile la Bursa pot fi o afacere buna pentru brokeri datorita dividendelor pe care aceasta le-ar putea plati si datorita posibilitatii de a le vinde ulterior la un pret mai mare.
Bursa si-a propus in acest an obtinerea unor venituri de 50 milioane de lei (14,28 milioane de euro), aproape duble fata de cele de anul trecut si a unui profit net de 26 milioane de lei (7,4 milioane de euro), de aproape cinci ori mai ridicat fata de castigul din 2005.
Potrivit unor surse din piata, Bursa avea dupa primele trei luni ale anului un profit net de peste 5 milioane de lei (1,4 milioane de euro), sub nivelul bugetat pentru acest an, dar apropiat de profitul raportat pe tot parcursul anului trecut.

Capitalizarea Bursei de Valori se ridica la 19,49 mld. de euro.

Bursa are un capital social de circa 9,8 mil. euro si 71 de actionari.

Dupa primul trimestru, Bursa a obtinut un profit net de 1,4 milioane de euro.

Pentru acest an, Bursa si-a bugetat un profit net de 7,4 milioane de euro la venituri de 14,28 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO