Burse - Fonduri mutuale

Ostahie vinde spatiile mici pentru a investi in centre comerciale

Ostahie vinde spatiile mici pentru a investi in centre comerciale

Dan Ostahie, presedintele grupului Altex: Vrem sa ne concentram pe centre comerciale si vom iesi treptat din aceste spatii de suprafata mica. E un proces lent si pe termen lung.

28.09.2008, 18:52 62

Cometex a convocat, potrivit unui comunicat emis Bursei de Valori Bucuresti, o Adunare Generala a Actionarilor in urma careia urmeaza sa hotarasca vanzarea unor imobile inchiriate in prezent, fondurile urmand sa fie directionate catre proiecte aflate in dezvoltare, potrivit reprezentantilor companiei.

"Propunerea de vanzare este pentru toate cele 40 de spatii operate de Cometex, dar nu le vom vinde pe toate. Avem cateva oferte din partea unor chiriasi care vor sa devina proprietari, iar daca ofertele lor sunt bune vom vinde aceste spatii", a declarat Dan Ostahie.
El a specificat ca momentan exista patru cereri din partea unor chiriasi din spatii comerciale stradale de 100 - 200 de metri patrati, iar in functie de pretul mediu de vanzare, valoarea cumulata a tranzactiilor ar putea sa ajunga la un milion de euro.
"Dupa cum functioneaza piata acum, centrele comerciale stradale detinute de Cometex valoreaza circa 10 milioane de euro", a adaugat Ostahie.
In 2007 Cometex a vandut 12 spatii de comerciale din Suceava, pentru care a incasat 22,3 milioane de lei (6,7 milioane de euro).
Odata cu hotararea de vanzare a spatiilor comerciale administrate de Cometex, la conducerea companiei va fi numit Adrian Urda, actualul director al retailerului Altex.
"Doamna Bodron (fostul director al Cometex - n. red.) s-a retras din conducerea executiva pentru a se muta la Iasi, unde va lucra pentru E.ON Moldova", a spus Ostahie.
In plus, Cometex va contracta si un credit de 2,7 milioane de euro de la institutia financiara Investkredit Viena, pentru o finantare suplimentara necesara la Aurora Shopping Mall.
"Ideea principala este ca vrem sa ne concentram pe centre comerciale si vom iesi treptat din aceste spatii de suprafata mica. E un proces lent si pe termen lung, dar va fi finalizat", a spus Ostahie.
Ostahie intentioneaza sa dezvolte in urmatorii trei - patru ani o retea nationala de centre comerciale, primele unitati fiind localizate in Falticeni si Suceava, preluate in cursul anului trecut. Luna urmatoare Cometex va inaugura primul magazin independent dezvoltat greenfield in cartierul brasovean Bartolomeu, in urma unei investitii de 6 milioane de euro.
In cursul anului viitor in retea vor intra si mallul Aurora din Buzau, a carui constructie a costat 25 de milioane de euro, dar si proiectele din Timisoara, Arad, Alba Iulia si Ploiesti. In Ploiesti, Ostahie va construi impreuna cu proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, o galerie comerciala, in care vor fi investiti 20 de milioane de euro.
"In paralel vom lucra si la reamenajare la Suceava (la Complexul Comercial Bucovina - n. red.), unde avem in proiect o parcare subterana ce va fi administrata de compania Apcoa, si care va prelua si parcarea de la Buzau. Dupa toate acestea va urma in 2011 si proiectul din Falticeni. Cred ca vom reusi sa finalizam un proiect pe an", a spus Ostahie.
El a adaugat ca unele dintre proiectele greenfield, precum cel din Buzau, vor incorpora tehnologie regasita in centre comerciale din pietele vestice, precum sisteme de managament computerizat al parcarilor sau panouri solare pentru generarea de energie.
Principalul business al grupului, reteaua de retail electroIT, se va regasi in fiecare proiect comercial printr-unul dintre cele trei concepte de magazin. Pentru 2008 afacerile Altex sunt estimate sa ajunga la 400 de milioane de euro.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO