Burse - Fonduri mutuale

Otelinox, profit net de 2,8 mil. euro la sase luni

11.08.2006, 18:27 13

Producatorul de oteluri speciale Otelinox Targoviste, aflat in portofoliul grupului coreean Samsung, a obtinut in primul semestru un profit net de 2,8 milioane de euro (10 milioane de lei), in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a dublat comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Compania isi bugetase pentru acest an un profit brut de aproximativ 1 milion de euro, dupa ce a incheiat anul trecut cu pierderi de 4,5 milioane de euro.
Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in prima jumatate a anului la circa 29 de milioane de euro (103,2 milioane de lei), fata de un nivel de 14,7 milioane de euro (53,8 milioane de lei) in primul semestru din 2005.
"Daca anul 2005 a fost un an cu cerere de produse lungi (otel beton - n.r.) extrem de scazuta, in 2006 Otelinox a incercat sa-si pastreze in primul rand profitabilitatea si in acceasi masura segmentul de piata castigat. Rezultatul a fost, conform cifrelor prezentate, superior din punct de vedere cantitativ si calitativ anilor anteriori", se arata in raportul semestrial al companiei.
"Si piata produselor plate a manifestat aceeasi tendinta de crestere comparativ cu anul 2005, cererea pe piata interna dublandu-se. In acelasi timp, politica comerciala a fost indreptata spre produse cu grad inalt de precizie si cu valoare adaugata mare", se mai arata in raport.
Volumul productiei fizice vandute de Otelinox in primul semestru s-a ridicat la circa 68.400 de tone, cu 74% mai mult decat in perioada similara a lui 2005.
Cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul produselor lungi, unde vanzarile s-au majorat de aproape 2,3 ori.
Desi si-a majorat vanzarile si productia, Otelinox a reusit in primul semestru un control mai bun al costurilor, cheltuielile de exploatare crescand cu 75%, mai putin decat veniturile, in principal din cauza cresterii cheltuielilor cu materiile prime. In schimb, cheltuielile cu personalul nu s-au modificat fata de primul semestru al lui 2005.
Actionarul majoritar al Otelinox este Samsung Deutschland GmbH, filiala a grupului coreean Samsung, care detine aproape 75% din actiuni. Compania, aflata in proces de delistare de la Bursa de Valori, va trebui sa achite circa 7,1 milioane de euro actionarilor minoritari care se vor retrage din companie.
Principalii actionari care au depus cereri de retragere din companie sunt fondul de investitii Broadhurst si Fondul Proprietatea, care detin impreuna 19,84% din actiunile Otelinox. Pretul de retragere este de 12 lei/actiune, evaluand compania la circa 36 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO