Burse - Fonduri mutuale

OTP si Zepter au luat 5% din piata fondurilor mutuale

09.05.2008, 19:51 10

OTP Asset Management, divizia de administrare a investitiilor a grupului OTP, si Zepter Asset Management au lansat in aprilie cate trei fonduri mutuale cu active totale de 44 mil. lei (12 mil. euro), preluand astfel 5,1% din piata, potrivit statisticilor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Cresterea activelor la nivelul pietei, de la 820 mil. lei la sfarsitul lui martie la 859 mil. lei in aprilie s-a datorat astfel in exclusivitate lansarii celor sase fonduri noi, in conditiile in care, excluzand aportul acestora, piata a inregistrat retrageri de 3,5 mil. lei (aproape 1 mil. euro).
OTP Asset Management a lansat trei fonduri care au strans pana la sfarsitul lunii aprilie peste 100 de investitori si active de 25,9 mil. lei (7 mil. euro), in timp ce fondurile Zepter aveau la sfarsitul lui aprilie cate 4 investitori si active totale de 18,1 mil. lei (5 mil. euro).
Numarul fondurilor mutuale de pe piata a ajuns astfel la 47, de doua ori mai multe decat la sfarsitul lui 2005, cand pe piata erau 23 de fonduri. In aceeasi perioada activele au crescut de 2,5 ori, de la 339 mil. lei (92 mil. euro) la 859 mil. lei (235 mil. euro).
Piata fondurilor mutuale este dominata de banci, care detin in prezent 76%. BCR Asset Management, liderul pietei, controleaza peste 20% din active. BCR si-a consolidat pozitia in aprilie, inregistrand intrari nete de circa 5 mil. lei (1,37 mil. euro).
Fondurile mutuale au avut un parcurs mai slab in acest an din cauza scaderilor puternice de pe Bursa, care le-au afectat semnificativ randamentele si au condus la o scadere substantiala a activelor. Fata de sfarsitul anului trecut, activele fondurilor mutuale s-au redus cu circa 100 mil. lei (27 mil. euro).
Randamentele fondurilor mutuale din primele patru luni ale acestui an s-au situat intre o pierdere de 35% in cazul fondului Raiffeisen Romania Actiuni si 3,4% in cazul fondului de obligatiuni Orizont.
UNOPC a mai admis in aprilie doi noi membri, Prime Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a societatii de brokeraj Prime Transaction, si SAFI Invest, administratorul Fondului Oamenilor de Afaceri (FOA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO