Burse - Fonduri mutuale

Pana la listarea BCR, SIF-urile beneficiaza de pe urma cresterii celorlalte titluri cotate

Pana la listarea BCR, SIF-urile beneficiaza de pe urma cresterii celorlalte titluri cotate

Actiunile cotate la BVB au contribuit la cresterea activelor SIF-urilor in ianuarie

27.02.2007, 18:58 20

Activul net al SIF-urilor, cel mai urmarit indicator de catre investitori la aceste societati, a crescut in medie in prima luna a anului cu 2,5%, beneficiind de cresterea inregistrata de actiunile listate pe piata de capital.
In ianuarie, indicele BET-C, care urmareste toate actiunile listate pe piata principala a Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a crescut cu 8,6%, in timp ce RASDAQ-C, indicele care urmareste evolutia societatilor de pe piata RASDAQ, a urcat in aceeasi perioada cu 11,2%. In prima luna a anului, pretul SIF-urilor la Bursa a crescut cu 1,3%.
Fata de situatia din ianuarie 2006, activele nete ale SIF-urilor au crescut cu peste 34%, potrivit datelor UNOPC. Comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, indicii BET-C si RASDAQ-C au inregistrat cresteri de 15,26% si, respectiv, 48%. Actiunile SIF-urilor aveau in medie o crestere de 18,1% la finalul lunii trecute fata de sfarsitul primei luni din 2006.
Cresterea activelor nete la SIF-uri in ianuarie a variat intre 0,35% la SIF Banat-Crisana si un maxim de 4,51% la SIF Muntenia. Activele nete ale celorlalte SIF-uri au inregistrat cresteri de 2,55% (SIF Oltenia), 2,59% (SIF Transilvania) si 2,97% (SIF Moldova).
Capitalizarea bursiera totala a SIF-urilor a fost in ianuarie, pentru a patra luna consecutiv, superioara activelor nete totale ale societatilor. Exprimata in euro, capitalizarea pe Bursa a SIF-urilor era de 2,5 mld. euro la finalul lunii, in timp ce activele nete ale SIF-urilor se ridicau la 2,33 mld. euro. Chiar daca valoarea pe piata a SIF-urilor era peste nivelul activelor nete ale acestora, investitorii iau in calcul valoarea "reala" a detinerilor din portofoliul societatilor, intrucat actiunile companiilor nelistate sunt trecute in activul SIF-urilor la valoarea contabila conform raportarilor publice ale acestora, ajustata cu anumiti coeficienti, in functie de marimea detinerilor. Pe de alta parte, actiunile listate sunt inregistrate in situatiile SIF-urilor la pretul mediu ponderat pe Bursa in ultimele trei luni.
Potrivit unui raport al societatii de brokeraj CA IB Securities prezentat spre finalul lui ianuarie, SIF-urile se tranzactionau in acel moment in medie cu circa 18,9% sub o valoare "corecta" a activului net al SIF-urilor, conform calculelor CA IB.
In ianuarie, investitiile financiare pe termen scurt ale SIF-urilor, care reprezentau la sfarsitul anului trecut circa 73% din activele totale ale acestora, s-au apreciat cu peste 389 mil. lei (peste 114 mil. euro), ponderea ramanand totusi relativ aceeasi. Pe fiecare SIF in parte, evolutia investitiilor pe termen scurt a inregistrat urmatoarele aprecieri: 1,8% (SIF Banat-Crisana), 2,2% (SIF Transilvania), 2,8% (SIF Oltenia), 4,4% (SIF Moldova) si 5,8% (SIF Muntenia).
Investitiile SIF-urilor in titluri ale fondurilor mutuale de pe piata romaneasca au inregistrat o crestere de circa 6,2%, ponderea in total active pastandu-se in limita a 0,22%. SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare detinere de titluri de participare, in suma de peste 10,9 milioane de lei (3,2 mil. euro).
In ceea ce priveste ponderea actiunilor cotate in activul total, aceasta era de 75,7%, in usoara crestere cu 0,5% fata de decembrie 2006. Valoarea detinerilor a crescut cu 2,3% in luna raportata, pana la peste 6,2 miliarde de lei (1,8 mld. euro).
Atat detinerile de titluri de stat, cat si de certificate de depozit s-au pastrat la nivel zero si in luna aceasta.
Nici ponderea plasamentelor in depozite bancare nu s-a schimbat fata de finalul anului trecut, SIF-urile avand in conturi la banci peste 271 de milioane de lei (79,7 milioane de euro).
Evolutia investitiilor SIF a fost mai dinamica pe segmentul obligatiuni corporative si municipale, marcand in ceea ce priveste obligatiunile corporative o apreciere cu 34% fata de luna anterioara si depasind astfel, cu aportul SIF Muntenia in special, valoarea de 55 milioane de lei. In luna ianuarie, actiunile SIF Moldova si Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se 13,01%, respectiv 11,68% din capitalul lor social.
Cele mai putin tranzactionate din grupul SIF-urilor au fost titlurile SIF Banat-Crisana, cu aceste titluri derulandu-se tranzactii reprezentand 4,31% din capitalul social.

Dividende de 29 mil. euro pentru SIF-uri de la BCR
SIF-urile ar urma sa primeasca in acest an dividende de la BCR in suma de 99 de milioane de lei (29 de milioane de euro), fiecareia din aceste societati urmand sa-i revina in proportii aproape egale 19,8 milioane de lei (5,8 milioane de euro). SIF Oltenia detine o participatie de 6,12% in cadrul BCR, celelalte patru SIF-uri avand detineri de cate 6%. Banca a anuntat ca va plati actionarilor dividende reprezentand 40% din profitul net obtinut anul trecut, ceea ce ar insemna ca valoarea totala a dividendelor ce vor fi platite sa fie de circa 330 de milioane de lei (97 de milioane de euro), conform unor surse din banca citate de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO