Burse - Fonduri mutuale

Până la publicarea rezultatelor pentru T3 2016 în noiembrie, care includ şi darea în plată, BRD poate ţine apăsată pedala de acceleraţie. Analişti: Acţiunile pot creşte cu până la 10% până în noiembrie

Până la publicarea rezultatelor pentru T3 2016 în...

Autor: Liviu Popescu

16.08.2016, 00:06 780
Acţiunile BRD, al doilea cel mai mare emitent bancar listat, s-ar putea aprecia în perioada ur­mă­toare cu până la 10% dacă apetitul pentru risc se men­ţine la nivel ridicat în zona euro, în timp ce pe plan intern rezultatele din T3, care includ şi efectele dării în plată şi care vor fi publicate în noiembrie, pot reaşeza poziţia pe radarele investi­torilor, susţin brokerii.

„Dacă apetitul pentru risc se va menţine la nivel ridicat în zona euro şi este evitată o ajustare agresivă a cotaţiilor în plan extern, titlurile BRD s-ar putea aprecia în lunile următoare cu peste 10%, sus­ţine Claudiu Cazacu de la XTB Brokers.

De la începutul anului şi până la pu­blicarea rezultatelor aferente pri­mului semestru (pe 3 august), titlurile BRD au subperformat, randa­mentul total, inclusiv al dividendelor, în cazul băncii fiind negativ, respectiv 19%, în timp ce BET-TR, care cu­prinde cei mai lichizi 10 emitenţi şi di­vin­dele acordate de aceştia, a adus in­ves­titorilor un randament de 3,9%.

De la publicarea datelor, titlurile BRD au urcat cu până la 11% (în perioada 3 august-12 august avansul a fost de 9%), în timp ce BET a urcat cu circa 2%.

„Cel puţin până la publicarea re­zultatelor aferente trimestrului 3, care ne vor arată dacă băncile au fost sau nu afectate de intrarea în vigoare a legii dării în plată, situaţia actuală se poate menţine şi titlurile BRD pot performa mai bine decât media pieţei“, consideră Nicu Grigoraş, analist-şef la brokerul Intercapital.

Legea dării în plată, intrată în vigoare pe 13 mai, poate cântări greu în bilanţul băncilor, în condiţiile în care insti­tuţiile de credit au provizionat pentru compensarea riscurilor apărute ca urmare a celei mai dezbătute legi a ultimilor ani.

Băncile au trecut la înăsprirea condiţiilor de creditare chiar şi înainte de intrarea în vigoare a dării în plată (cum ar fi Raiffeisen Bank), dar de la 1 august unele instituţii de credit au ales să relaxeze parametrii produselor de creditare ipotecară, iar asta şi în condiţiile în care au rămas fără fonduri Prima casă.

Unele bănci au trecut şi la proiec­tarea unor produse hibride de cre­ditare ipotecară (avans mai mare dar posibilitatea de dare în plată), dar care au rămas totuşi în birouri.

„Este interesant de menţionat că titlurile BRD au avut un parcurs mult mai lent în ultimul an decât cel al titlu­rilor-vedetă din sectorul bancar de la BVB, acţiunile Băncii Transilvania, care au surprins deseori pozitiv prin ten­din­ţa câştigurilor şi atitudinea ex­pan­sio­nistă în privinţa cotei de piaţă“, adaugă Cazacu.

BRD, a doua bancă după active din România, a raportat pentru primul semestru profit de 381 mil. lei, în creştere cu 63,5% faţă de primele şase luni din 2015, în timp ce venitul bancar a urcat cu 13%, la 1,4 mld. lei, susţinut de majorarea veniturilor nete din dobânzi şi de câştigul din tranzacţia Visa Europe.

„După o mai lungă perioadă de timp, în care rezultatele financiare au fost mai degrabă modeste, BRD a anunţat rezultate pozitive. Cotaţia bur­sieră a companiei a reacţionat rapid şi am văzut câteva şedinţe de creş­teri. Însă o creştere de circa 10% cred ca a reaşezat cotaţia BRD într-o zonă de echilibru, adaptată la noile rezultate“, susţine Alin Brendea, directorul general adjunct al Prime Transaction.

El adaugă că pentru investitorii cu orizont mai mare de investiţie, ac­ţiu­nile BRD pot fi luate în consi­de­rare ca un activ cu potenţial de creştere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO