Burse - Fonduri mutuale

Panait, Comvex: Investitiile ne-au scos din dificultate

18.11.2009, 23:07 77

Operatorul portuar Comvex Constanta (CMVX) a raportat in primelenoua luni din acest an un profit net record de 23,8 mil. lei (5,6mil. euro), usor mai ridicat decat cel obtinut in primele treitrimestre din 2008, in ciuda unui declin de 43,3% la nivelulafacerilor, care au ajuns la 63,2 mil. lei (aproape 15 mil. euro).Marja neta de profitabilitate a companiei a urcat astfel la37,6%.

Mentinerea profitului in acest an a fost posibila datoritainvestitiilor anterioare realizate de firma in echipamente modernesi interventiei prompte in reducerea costurilor, potrivitconducerii operatorului.

"Ne-am miscat repede de tot in directia reducerii costurilor petoate liniile. De asemenea, am fost extraordinar de fericit sa vadca investitiile din ultimii ani s-au dovedit corecte.Automatizarile ne-au scos din dificultate. Una dintre directii afost sistemul de pozitionare prin GPS a excavatoarelor rotativecare au crescut calitatea serviciilor si au contribuit la reducereacosturilor. Echipamentele nu mai au socuri mecanice si acest lucruse simte in costurile cu reparatiile. Punctele de transfer aleinstalatiilor pentru deblocare nu se mai defecteaza asa de usor", aprecizat Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanta.Comvex a realizat o economie de 7,5 mil. lei cu materiile prime, de2,9 mil. lei cu energia si de 4,1 mil. lei cu cheltuielilesalariale, dupa ce a disponibilizat 100 de angajati, o treime dintotal, si a trimis o parte in somaj tehnic de mai multe ori in2009. Ca urmare, cheltuielile s-au redus chiar mai rapid decatveniturile, respectiv cu 50%.

"Pentru finele anului estimam un profit net de circa 6 mil.euro. Primim semnale mixte pentru perioada urmatoare. Am deschis oplatforma de aprovizionare cu carbune din partea firmei elvetieneVital pentru aprovizionarea termocentralelor de la Suceava si Iasi,precum si a altor termocentrale din Europa. Mittal a descarcat douanave anul acesta, in septembrie si noiembrie", a precizatPanait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO