Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Cresterile nu mai sunt sustinute. Vad o corectie la Bursa

Panait, KTD: Cresterile nu mai sunt sustinute. Vad o corectie
07.06.2009, 18:03 24

Specialistii apreciaza pentru urmatoarele saptamani o evolutie temperata a pietei locale, cu un interes ridicat in special pe societatile financiare, insa factorul principal al pietei raman bursele externe. Cresterile din ultima perioada sunt puse pe seama aprecierilor inregistrate de principalele piete europene, precum si cea americana, insa nu mai sunt sustenabile in saptamanile care urmeaza, si in cel mai rau caz, acestia prognozeaza o scadere chiar de 20%.

"Nu cred ca aprecierile din ultimele saptamani trebuie puse numai pe seama interesului pentru SIF-uri. A fost o tendinta generala a pietei, care s-a corelat cu bursele externe, care au inregistrat cresteri sustinute. Nu mai sunt firesti aprecieri viitoare, tinand cont de nivelurile la care am ajuns, o consolidare ar fi o evolutie normala, insa in lipsa entuziasmului vad o corectie similara cu cea de la inceputul lunii mai", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
In primele doua saptamani din luna mai, piata locala a inregistrat in doar patru sedinte o corectie de aproape 20%, insa Panait apreciaza ca perioada de scadere va fi ceva mai lunga de aceasta data.
In sedinta de vineri, interesul investitorilor s-a pastrat in continuare ridicat pentru societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care a inregistrat o crestere de 4,3%.
La aceasta categorie, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu aproape 5% peste referinta, la pretul de 0,75 lei/actiune.
In top au urmat cresterile SIF Oltenia (SIF5), de 4,4% si SIF Transilvania (SIF3), SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de 4,1% fiecare.
"Este de asteptat ca interesul pe SIF-uri sa se pastreze ridicat pana in data de 16 iunie, pana la decizia Curtii Constitutionale. Cred insa ca indiferent de decizie, societatile financiare vor consemna o variatie semnificativa, de plus/minus 10% chiar. Personal insa nu ma astept la o decizie favorabila", a adaugat Panait.
In sectorul energetic, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile Transelectrica (TEL), care au urcat cu 3,2%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au urcat cu doar 0,7% peste referinta, la pretul de 0,262 lei/actiune.
Actiunile Transgaz (TGN) au coborat cu 1%, la pretul de 160 lei/titlu, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au revenit pe minus, inregistrand o corectie de 0,5%.
Indicele de profil BET-NG a inregistrat un avans de 0,3% peste referinta, urcand la nivelul de 514 puncte.
"Pe perioada verii nu cred ca vom vedea evenimente extraordinare care sa duca la aprecieri in piata. Volatilitatea se va pastra ridicata, iar acest lucru nu va atrage investitorii straini sau cei institutionali in piata. Este posibil sa vedem asta din toamna, dar totul depinde cred de cum evolueaza piete externe. Reactiile burselor de peste tot au devenit dubioase si este foarte greu de apreciat evolutii pe termen scurt sau chiar mediu", a explicat Panait.
De la inceputul lunii volumul de tranzactionare a continuat sa scada, vineri volumul situandu-se la 66 de milioane de titluri.
Rulajul pietei s-a ridicat la putin peste 4 milioane de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO