Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: In 2009, randamentele pe Bursa vor fi ca la depozite

Panait, KTD: In 2009, randamentele pe Bursa vor fi ca la depozite
07.01.2009, 19:15 23

"Primele doua sedinte de tranzactionare, cand Bursa a inchis pe plus, au reprezentat mai degraba o corectie la evolutiile bursiere externe pentru perioada in care pe BVB nu s-au desfasurat tranzactii. In continuare mergem in tendinta cu evolutiile europene, insa ma astept ca in 2009 factorul intern sa conteze mai mult", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au continuat si ieri sa se aprecieze, consemnand un avans de 5,4%, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au coborat cu 2,5%, pana la nivelul de 0,194 lei/actiune.
"Nu vad o crestere a companiilor energetice pe fondul crizei gazelor din Rusia, singura companie care ar putea profita de aceasta situatie fiind Petrom, insa divizia de gaze a companiei nu are o influenta semnificativa asupra evolutiei per ansamblu a companiei", a adaugat Panait.
Companiile de utilitati, Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au consemnat corectii de 4,2% si respectiv de 3,4%. Evolutiile in mare parte negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 1,8%, pana la nivelul de 380 de puncte.
Societatile financiare de investitii (SIF) au inregistrat de asemenea corectii semnificative, cea mai mare scadere fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), de 5%, coborand astfel la nivelul de 0,565 lei/actiune. In scadere au urmat actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au pierdut 3,8%, titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au coborat cu 3%, si actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), cu o corectie de 2,4%. Cea mai mica depreciere a fost inregistrata de actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut 1,6% fata de nivelul de referinta, coborand astfel la pretul de 0,308 lei/actiune.
Dupa o pauza de 4 luni de la tranzactionare, timp in care s-a operat majorarea de capital a bancii, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reintrat la tranzactionare, la un pret teoretic de 2,61 lei/actiune, dar care s-au tranzactionat la pretul de 1,1 lei/actiune, nivel la care au si inchis. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au consemnat o depreciere de 1%, in vreme ce actiunile BRD au pierdut 3,5%, coborand la pretul de 8,4 lei/actiune.
Titlurile Amonil Slobozia (AMO) au inregistrat printre cele mai mari corectii din sedinta de ieri, actiunile producatorului de ingrasaminte chimice coborand cu 9%, pana la pretul de 9%. De asemenea, si titlurile Azomures Tg. Mures (AZO) au consemant pierderi, actiunile companiei coborand cu 5,9% fata de nivelul de referinta.
"Pentru perioada ianuarie-decembrie ma astept la o evolutie pozitiva, insa randamentul investitiilor pe bursa nu cred sa depaseasca 20%, comparabile cu randamentele la depozitele bancare. Tocmai din aceasta cauza, cel putin in primele sase luni ma astept ca investitorii sa se indrepte mai mult catre banci decat catre Bursa", a incheiat Panait.
Pe plan extern, principalii indici bursieri au consemnat corectii pe toata durata sedintei de tranzactionare, cea mai mare scadere fiind inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100, care a pierdut 2,3%, in vreme ce indicele francez CAC 40 si cel german DAX inregistrau o scadere de 1% si respectiv 1,3%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO