Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: La 10.000 de puncte pe BET-FI ne asteptam la o consolidare

Panait, KTD: La 10.000 de puncte pe BET-FI ne asteptam la o consolidare
15.03.2009, 18:00 15

Bursa a incheiat una dintre cele mai bune saptamani pe societatile financiare de la inceputul acestui an, BET-FI inregistrand in aceasta perioada o apreciere de 12,3%, indicele urcand foarte aproape de pragul suport de 10.000 de puncte. Brokerii sunt de parere ca factorii interni, corelati cu situatia internationala, au dus la o asemenea evolutie, si in cazul in care SIF-urile depasesc pragul de 10.000 de puncte ne putem astepta la o perioada de consolidare a pietei.

"Cresterile pe societatile din ultima perioada au venit in primul rand pe fondul anuntului Ministerului de Finante care a aprobat proiectul CNVM-ului de schimbare a modalitatii de calcul al profiturilor SIF-urilor, insa au fost sustinute si de contextul pozitiv al burselor externe din ultimele zile. De asemenea si anuntul unui eventual acord cu FMI s-a simtit in piata printr-un aport de incredere printre investitorii straini in principal", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele BET-FI a inregistrat vineri un avans de 4,3%, cea mai mare apreciere fiind consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 9,3%. Aprecierea titlurilor SIF Moldova vine pe fondul aplicarii proiectului CNVM de modificare a politicilor contabile, ceea ce a permis societatii financiare obtinerea unui profit net pe 2008 de 93,9 mil. lei, fata de castigul de 1,9 mil. lei raportat initial. In top au urmat cresterile SIF Oltenia, cu o apreciere de 5,4%, in vreme ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Transilvania (SIF3) au consemnat fiecare cresteri de peste 4%. Cel mai mic avans dintre societatile financiare a fost inregistrat de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 1,2%.
"Este posibil ca luni si marti sa asistam la noi aprecieri pe SIF-uri si daca acestea reusesc sa treaca de pragul de 10.000 de puncte ne putem astepta la o perioada de consolidare pentru societatile financiare. Pragul de 10.000 de puncte reprezinta o rezistenta puternica pentru SIF-uri, iar investitorii locali ar putea reactiona la un astfel de semnal, chiar daca este doar unul tehnic,
printr-un surplus de incredere, ceea ce ar putea genera un numar mai mare de cumparatori in piata", a adaugat Panait.
In sectorul energetic aprecierile au fost ceva mai temperate, cea mai mare crestere fiind consemnata de actiunile Petrom (SNP), care au urcat cu 6%, in vreme ce actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis in stationare, la nivelul de 0,028 lei/actiune. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat cresteri de 1,2% si respectiv 2,9%, urcand astfel la pretul de 8,75 lei/actiune si respectiv 111 lei/actiune.
Evolutiile pozitive din sectorul energetic au urcat indicele de profil BET-NG cu 2,5%, pana la nivelul de 323 de puncte.
Societatile bancare au inregistrat printre cele mai slabe rezultate in sedinta de vineri, aprecierile fiind cuprinse intre 0% in cazul titlurilor Bancii Comericale Carpatica (BCC) si 2,4% pe titlurile Bancii Transilvania (TLV), care au atins nivelul de 0,635 lei/ actiune.
"Am ajuns intr-o perioada in care avem nevoie de factori interni care sa declanseze cresterea insa consolidarea este data de pietele extern. Spre exemplu, la fel cum s-a intamplat in cazul anuntului CNVM, a mai fost si perioada in care bancile au raportat profituri peste asteptarile analistilor, insa contextul extern de atunci nu a permis o crestere sustinuta. In aceste ultime doua saptamani, si contextul intern si unul extern a fost unul favorabil pietei locale de capital", a incheiat Panait.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO