Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Masurile fiscale vor incuraja investitorii locali sa intre pe piata

Panait, KTD: Masurile fiscale vor incuraja investitorii locali sa intre pe piata
24.09.2008, 19:35 16

 

Bursa a consemnat in sedinta de ieri o usoara crestere, de 0,6%, indicele BET, care reda evolutia primelor 10 companii in functie de lichiditate, atingand nivelul de 4.600 de puncte. Indicele compozit al pietei, BET-C a urcat cu 0,9%.
"Masurile fiscale anuntate de Ministerul de Finante a impulsionat putin piata, iar acest lucru a dus la o usoara crestere. Cred ca impactul se va simti cel mai bine pe termen lung, insa nu cred sa fie unul extrem de puternic. Era nevoie insa de asemenea masuri pentru a incuraja investitorii sa intre in piata, mai ales in aceasta perioada de criza financiara", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Titlurile Rompetrol Rafinare au urcat in sedinta de ieri cu 2%, pana la pretul de 0,042 lei/ actiune, in timp ce actiunile Petrom (SNP) au inchis la nivelul de referinta atins in sedinta precedenta, de 0,36 lei/actiune.
Titlurile Transelectrica (TEL) nu au inregistrat nicio crestere semnificativa fata de sedinta de tranzactionare de luni, inchizand la pretul de 18,5 lei/actiune.
Evolutiile modeste ale companiilor ener-getice au urcat indicele BET-NG cu doar 0,5%, pana la nivelul de 650 de puncte.
Indicele BET-FI, care reda evolutia celor cinci societati financiare, a fost singurul indice din piata care a consemnat o coretie usoara, de doar 0,05%, pana la nivelul de 27.900 de puncte. Cea mai mare crestere din randul societatilor financiare a fost inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), de 0,8%, atingand un pret de tranzactionare de 1,35 lei/actiune. In topul cresterilor s-au plasat si titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 0,5%, pana la pretul de 0,94 lei/actiune. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost si de aceasta data cele mai tranzactionate titluri din randul societatilor financiare, fiind vandute 3,8 mil. de actiuni, insa cele mai valoroase tranzactii au fost cele cu titlurile SIF Oltenia (SIF5), depasind valoarea de 3,7 mil. lei. Ambele titluri au pierdut in sedinta de ieri 0,7%.
"Impactul psihologic printre investitori este cel mai important efect pe care masurile luate de minister il vor resimti in piata. Pentru inceput, putem spune ca pentru investitorii de pe piata romana de capital s-a deschis o noua usa, in spatele careia pot gasi sprijin, cand conditiile de piata o cer", a adaugat Panait.
Dintre companiile din domeniul bancar, banca austriaca Erste Bank (EBS) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) sunt singurele companii care au inregistrat cresteri in sedinta de ieri. Titlurile bancii austriece au urcat cu 0,5%, atingand nivelul de 150,5 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o crestere de 2%, pana la pretul de 0,209 lei/actiune. Titlurile BRD Groupe SocGen (BRD) nu au inregistrat nicio diferenta de pret fata de nivelul de referinta, de 13,5 lei/ actiune.
Titlurile Broker Cluj au urcat cu 9,4%, numarandu-se printre cele mai mari cresteri con-semnate in sedinta de tranzactionare de ieri, iar actiunile Impact Bucuresti au inregistrat un avans de 2%, pana la nivelul de 0,096 lei/ actiune.
Principalele cotatii bursiere europene au coborat ieri, indicele francez CAC consemnand o scadere 0,1%, indicele britanic, FTSE 100 a pierdut 0,2%, in timp ce indicele german DAX a inchis la nivelul de referinta atins in sedinta de luni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO