Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Urmeaza o perioada de stabilizare, cu interes ridicat pe SIF-uri

Panait, KTD: Urmeaza o perioada de stabilizare, cu interes ridicat pe SIF-uri
29.04.2009, 18:31 20

Societatile financiare au inregistrat ieri un avans de 6,6%, depasind astfel nivelul de 17.500 de puncte, in vreme ce indicele BET al celor mai lichide 10 companii din piata a urcat cu 0,4%, aproape de pragul de 3.000 de puncte. SIF-urile au prezentat cel mai mare interes in sedinta de ieri, inregistrand la nivelul indicelui BET-FI o apreciere maxima intra-day si de 10,1%.

Specialistii sunt de parere ca in perioada urmatoare vom vedea un interes crescut pe societatile financiare, pe fondul anticiparii majorarii pragului de detinere, in vreme ce restul pietei va trece printr-o perioada de stabilizare, fara variatii mari de la o sedinta la alta.
"Era de asteptat o evolutie neutra a pietelor de capital in perioada raportarilor financiare. La noi situatia a fost putin diferita fata de alti ani, in special pe fondul adunarilor generale de la SIF-uri si a alegerilor. In rest piata de la Bucuresti copiaza in proportie de 90% evolutiile bursiere externe", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare crestere la categoria SIF-uri, de 10,3%, in vreme ce restul societatilor financiare au inregistrat aprecieri in medie de 6%. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 6,7%, pana aproape de pragul de 1 leu/actiune.
"Cele mai mari volume s-au inregistrat astazi (ieri - n.a.) pe SIF-uri, semn ca investitorii anticipeaza o majorare a pragului de detinere si ca atare decid sa intre la cumparare. Ma astept ca in perioada urmatoare sa vedem un interes mai ridicat pe aceste titluri, tocmai pe fondul acestei asteptari", a adaugat Panait.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au ocupat prima pozitie in top, cu un volum tranzactionat de 13,3 milioane de titluri.
Titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au fost sistate de la tranzactionare, pe fondul desfasurarii AGA, sectorul bancar fiind reprezentat in sedinta de ieri, de titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), care au coborat cu 0,2%, si cele ale bancii sibiene Carpatica (BCC), care au pierdut 3,7% fata de referinta.
Unele actiuni de pe RASDAQ au inregistrat cresteri spectaculoase, printre care Prefab Bucureti (PREH), ale carei titluri au urcat cu 81% pe volum, cele ale Concefa Sibiu (COFI) s-au apreciat cu 16%, iar cele ale Celule Electrice (CLEL) au plusat cu 27,7%. "In perioada urmatoare ma astept la o stabilizare a pietei, fara sa se contureze un trend. Aprecierile din ultimele saptamani cred eu ca au fost conjuncturale, iar rezultatele financiare care vor aparea nu cred ca vor da motive de crestere pietei. O tin insa la aceste nivele", a continuat Panait.
Aprecieri considerabile au inregistrat si titlurile companiilor farmaceutice Biofarm (BIO) si Antibiotice Iasi (ATB), care au urcat cu 6,8% si respectiv 5,7%, pana la nivelul de 0,157 lei/actiune si respectiv 0,555 lei/titlu.
Volumul de tranzationare din sedinta de ieri s-a ridicat la 63,9 milioane de titluri, valoarea tranzactiilor depasind 39 mil. lei (9,3 mil. euro).
"Tranzactiile pe SIF-uri, pe Petrom si pe cele doua banci, BRD si Banca Transilvania, reprezinta peste 70% din volumul de tranzactionare zilnic de la BVB. Fara acesti emitenti nu cred ca am fi vazut aprecierile din ultimele saptamani, iar acest lucru atrage inca o data atentia asupra nevoii de mai multe companii pe piata", a incheiat Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO