Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Vanzatorii sunt mai atenti, au iesit din inertie

Panait, KTD: Vanzatorii sunt mai atenti, au iesit din inertie
18.11.2008, 20:05 17

Bursa a evoluat ieri intr-o volatilitate extrem de ridicata, iar dupa ce la jumatatea sedintei de tranzactionare indicele BET-FI pierdea 3 procente, acesta a inchis la plus 3,7%, apropiindu-se de pragul de 15.000 de puncte. Indicele BET a reusit sa recupereze din pierderile de pana la 2%, inchizand foarte aproape de nivelul de referinta de luni, in scadere cu doar 0,05%.

"In ultima perioada s-a vazut ca vanzatorii au fost ceva mai atenti la iesirea din piata si astfel corectiile au fost mai putin agresive decat cele de acum o luna sau doua. Este un semn clar ca acestia au iesit din ameteala care a caracterizat ultima perioada, insa incertitudinile din piata n-au disparut. Doar temerile investitorilor s-au mai diminuat putin", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Societatile financiare au inregistrat ieri printre cele mai bune evolutii pe BVB, titlurile SIF Muntenia (SIF4) consemnand cea mai mare crestere din piata, de 7,2%, pana la pretul de tranzactionare de 0,67 lei/actiune.
In top au urmat cresterile actiunilor SIF Transilvania (SIF3), de 3,6%, si SIF Moldova (SIF2), de 2,4%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cele mai mici avansuri, de 2,1% si respectiv de 1,6%.
In sectorul energetic, indicele de profil a urcat in sedinta de ieri cu 0,6%, ajutat de evolutiile pozitive ale companiilor Transgaz Medias (TGN) si Rompetrol Rafinare (RRC).
Actiunile Transgaz au inregistrat ieri o crestere de 0,8%, atingand pretul de 131 lei/actiune, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare au urcat cu 2,8%, pana la nivelul de 0,0218 lei/actiune.
Companiile Petrom (SNP) si Transelectrica (TEL) au inchis in stationare, la acelasi nivel de referinta, de 0,178 lei/actiune si respectiv de 12,6 lei/actiune. "Volatilitatea atat de ridicata a pietei este mentinuta si de numarul mai mare de investitori speculativi. De aici si valoarea mica a tranzactiilor, cauzata si de lipsa investitorilor mari, institutionali sau cei straini. Investitorii pe termen lung si mediu par sa fi intrat intr-o perioada inactiva", a adaugat Panait.
In sectorul financiar, titlurile bancare au inregistrat avansuri usoare, actiunile BRD consemnand o crestere de 1,2%, pana la pretul de 0,72 lei/actiune, in timp ce actiunile bancii austriece Erste Bank au urcat cu 1,9%, atingand nivelul de 55,1 lei/actiune. Printre cei mai slabi performeri din sedinta de ieri se numara companiile Impact Bucuresti (IMP), cu o scadere de 14,9%, Zentiva (SCD), cu o depreciere de 11,8%, si Alumil, cu un declin de 9,4%.
"Cu toate ca ramane extrem de vulnerabila la stirile externe, ma astept la o perioada ceva mai optimista pentru acest sfarsit de an, insa anul viitor, debutul pe bursa, tinand cont de rezultatele financiare pentru T4, va fi extrem de dificil. Chiar daca in ultima perioada investitorii au neglijat fundamentele, incepand cu anul viitor, investitorii vor fi mai atenti la indicatorii economici, cu atat mai mult, cu cat nu stim cat de mult se pot inrautati rezultatele", a incheiat Panait. Bursa de la Bucuresti a urmat acelasi trend volatil ca si restul burselor europene, majoritatea dintre acestea descizand cu corectii ridicate, pentru a recupera din pierderi spre sfarsitul sedintei de tranzactionare. Indicele francez CAC 40 a consemnat cea mai mare apreciere din randul indicatorilor europeni, de 0,3%, urmat de indicele britanic FTSE 100, cu un avans de 0,2%. Indicele german DAX a urcat cu 0,21%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO