Burse - Fonduri mutuale

Paradoxul Transelectrica: de ce creste pretul pe Bursa, iar analistii spun ca actiunile sunt atractive cand profiturile scad de la an la an

Paradoxul Transelectrica: de ce creste pretul pe Bursa, iar analistii spun ca actiunile sunt atractive cand profiturile scad de la an la an

Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica, spune ca va propune cresterea free-float-ului pe Bursa

29.03.2010, 23:40 123

Analistii de pe piata considera ca actiunile transportatoruluide energie Transelectrica (TEL) au potential de crestere ca urmarea multiplilor mici la care se tranzactioneaza fata de alte companiidin acelasi sector de activitatea, cat si datorita investitiilormari la care compania s-a angajat, care au un impact pozitiv asupraprofitului operational al firmei.
Investitorii par sa fie de acord, avand in vedere faptul caactiunile au crescut de la inceputul anului cu 50%, peste avansulde 28% al indicelui BET.
"Chiar la profitabilitatea aceasta redusa din 2009, Transelectricaeste tranzactionata la niste discounturi substantiale fata de altecompanii similare din tarile vecine. Cel mai relevant indicatorpentru companiile din sectorul utilitatii este EV/RAB (valoareacompaniei raportata la valoarea activelor reglementate - n.r.) carein mod normal pe pietele internationale ia valori de peste 1, intimp ce actiunile Transelectrica se tranzactioneaza la un multiplude circa 0,7", spune Mihai Caruntu, seful departamentului decercetare pe piata de capital din cadrul BCR.
Cu toate acestea, rezultatele din ultimii ani raportate deTranselectrica au dezamagit investitorii, profitul firmei coborandde la an la an, de la un nivel de 277,2 mil. lei (78 mil. euro)inregistrat in 2006 pana la 6,1 mil. lei (1,4 mil. euro) anultrecut, ceea ce a determinat si reducerea semnificativa adividendelor acordate actionarilor.
In 2010, conducerea Transelectrica estimeaza ca profitul companieise va diminua pentru al patrulea an consecutiv, la nivelul de 4,4mil. lei (1,05 mil. euro), desi anticipeaza ca veniturile vorcreste cu 8%, la 2,7 mld. lei (645,7 mil. euro).
Rezultatele slabe din ultimii doi ani au fost cauzate si dereevaluarea in crestere a imprumuturilor contractate in euro, caurmare a deprecierii leului la final de an, care au facut capierderile financiare sa urce semnificativ in ultimul trimestru din2009, la circa 67 de milioane de lei.
Conducerea Transelectrica a fost si de aceasta data conservatoaresi a luat in calcul un curs de schimb de 4,2 lei/euro pentru 2010,tendinta din primele luni ale anului fiind insa de apreciere, inprezent cursul coborand la 4,07 lei/euro, fapt pentru carepierderile financiare din ultimii ani s-ar putea transforma incastig pentru companie.
"Bugetul Transelectrica pe 2010 este foarte conservator. Eiprognozeaza o cantitate transportata in scadere cu 0,3% fata deanul 2009, care a fost foarte slab din acest punct de vedere sifata de asteptarile din acest an care indica o crestere de 2-3%.Totodata, sunt niste cheltuieli cu tertii prevazute in buget cu 31de mil. de lei mai mari ca anul precedent, la care s-ar putearealiza economii. Una peste alta, cred ca Transelectrica si-arputea pastra profitul operational anul acesta, de circa 100 mil.lei", considera Caruntu.
Bugetul Transelectrica prevede in acest an o scadere la jumatate aprofitului operational, pana la 47,3 mil. lei (11,2 mil.euro).
"Nu cred ca vom avea o evolutie spectaculoasa anul acesta din punctde vedere al consumului de electricitate. Pana la 28 martie acestaa urcat cu 3,1%, dar nu cred ca putem mentine acest ritm peparcursul anului, pentru ca vremea ne-a avantajat. Personal cred cavom avea o crestere de circa 2%. Sper ca si cursul ne va ajuta,deocamdata este pe o tendinta pozitiva si din acest punct de vederesunt convins ca Isarescu va face treaba buna. O sa facem opropunere de crestere a free-float-ului, pentru ca undeva la anulpe vremea aceasta o sa avem nevoie", spune Adrian Baicusi,directorul general al Transelectrica.
Compania urmeaza sa realizeze in curand o licitatie pentruatragerea unor imprumuturi in valoare de 65 de milioane de euro inmoneda europeana pentru necesitatile de investitii din acest an,care se ridica la 500 de milioane de lei (circa 119 milioane deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO