Burse - Fonduri mutuale

Pascu, STK: Corectiile au adus o oportunitate cu care te intalnesti rar in viata

Pascu, STK: Corectiile au adus o oportunitate cu care te intalnesti rar in viata

Bursa de la Bucuresti a continuat si ieri sa inregistreze scaderi mari, indicele BET, principalul indice al pietei, pierzand la finalul sedintei 4,3%, fata de nivelul de referinta.Nicolae Pascu

18.09.2008, 20:01 22

Corectiile abrupte ale Bursei din aceasta saptamana i-au facut pe administratorii de fonduri sa creada ca se apropie sfarsitul scaderilor si ca ce a fost mai greu "aproape" a trecut.

Cu toate acestea, apetitul pentru risc al investitorilor aflat la minime istorice alaturi de criza de lichiditate ridica mai multe semne de intrebare: cu ce investitori si cu ce resurse va fi sprijinita revenirea pietei?

"Eu cred ca suntem aproape de sfarsitul corectiilor. Ce se poate intampla mai rau decat ce a fost pana acum? Apetitul la risc al investitorilor este deja la minime istorice, volatilitatea a atins cote ridicate. Daca vor mai urma scaderi, acestea nu vor mai fi de amploare, pentru ca recuperarea pierderilor sa fie foarte rapida", a spus Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

"Actuala rezerva a investitorilor locali de a intra la cumparare nu va dura decat pe termen scurt. Preturile mici si situatii financiare bune ale companiilor de pe Bursa vor readuce investitorii in piata", a spus Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management.

"Evolutia puternic negativa a bursei locale din ultimele zile nu are un fundament economic, fiind generata probabil de nevoile urgente de lichiditati ale unor investitori straini de anvergura. Ca atare cred ca este doar o "oferta promotionala" pe termen limitat de care se poate profita si cu care nu te intalnesti de prea multe ori in viata", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.

STK Financial administreaza fondul inchis de investitii STK Emergent care urmeaza sa intre luni, 22 septembrie, la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

Tinand cont de evolutia Bursei din ultimele zile, intrarea fondului la Bursa are loc intr-un context mai mult decat nefavorabil.

"Criza financiara va influenta pretul de moment al unitatilor de fond, pe termen lung tranzactionarea la bursa va aduce beneficii importante ca lichiditatea crescuta, accesul la surse de finantare. Credem ca majoritatea investitorilor nu vor vinde pentru ca orizontul lor investitional este mai lung", a explicat Pascu.

Administratorii de fonduri mizeaza pe o revenire a Bursei sprijinita de situatia din plan macroeconomic. Analiza fundamentala arata ca valoarea actiunilor este de doua pana la trei ori mai mare decat preturile la care se tranzactioneaza, sunt de parere administratorii. Mai mult, perspectivele economice sunt pozitive si pentru urmatorii ani, iar cele mai negative scenarii vorbesc doar de diminuari ale ritmului de crestere economica si nu despre scaderi ale economiei.

"Daca de la inceputul anului avem scaderi chiar de 70% pe unele actiuni, nu avem in schimb niciun scenariu economic, oricat de pesimist, care sa justifice aceasta scadere", a conchis Pascu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO