Burse - Fonduri mutuale

Pasol: Asteptarile investitorilor la Bursa s-au mutat pentru anul viitor

Pasol: Asteptarile investitorilor s-au mutat pentru anul viitor
17.12.2009, 23:08 11

Bursa de la Bucuresti a revenit pe scadere, prima din aceastasaptamana, cea mai mare corectie fiind consemnata de societatilefinanciare, grupate sub indicele BET-FI, care au pierdut peste 2,4%fata de referinta. Indicele BET, al celor mai lichide zece companiidin piata, a pierdut 2,1%, in timp ce sectorul energetic ainregistrat o pierdere de putin peste 2%.

Lichiditateapietei s-a ridicat la aproape 3,5 mil. euro, volumul detranzactionare depasind 26,3 milioane de actiuni, cele maitranzactionate titluri fiind cele ale Rompetrol Rafinare (RRC).

"Intr-adevar, la nivel de lichiditate piata s-a inscris pe untrend descendent in ultimele doua luni, dar nu cred ca este cazulsa tragem concluzii negative. Per ansamblu, 2009 a fost un anfoarte bun pentru Bursa locala, cu aprecieri care au depasit oriceasteptari. Din martie si pana in noiembrie Bursa a tot urcat. Anulviitor cred ca vom vedea o evolutie mai slaba, dar pozitiva", adeclarat Razvan Pasol, directorul executiv al societatii deintermediere Intercapital Invest.

In sectorul financiar, titlurile SIF Muntenia (SIF4) auconsemnat cea mai mare corectie de 2,7% fata de cotatia demiercuri. In top au urmat corectiile SIF Moldova (SIF2) si SIFBanat-Crisana (SIF1), de 2,5% fiecare, SIF Oltenia (SIF5), de 2,3%si respectiv SIF Transilvania (SIF3), cu 2,1% mai putin fata dereferinta. In sectorul bancar, titlurile BRD s-au depreciat cu3,6%, pana la nivelul de 13,4 lei/actiune. Pe titlurile BanciiTransilvania s-a diminuat interesul din ultimele doua saptamani,cotatia actiunilor bancare coborand cu 1,3%, la pretul de 2,37lei/actiune.

"Cred ca vom vedea aceeasi evolutie si in sedintele care au mairamas din acest an, in principal din cauza incertitudinilorpolitice interne care nu s-au diminuat cu noua desemnare depremier. Asteptarile investitorilor s-au mutat pentru anul viitor,cand este asteptat un guvern. Tot de anul viitor, cred ca siinteresul o sa inceapa sa revina, dar gradual", a adaugatPasol.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare au marcatcel mai mare declin, de 4,2% fata de referinta, in timp ceactiunile Petrom (SNP) au coborat cu 1,9% fata dereferinta.

Titlurile Oltchim (OLT) s-au corectat ieri cu peste 11,7%, dupadoua sedinte consecutive in care titlurile combinatului chimic auurcat cu aproape 15%.

"Si lichiditatea medie zilnica cred ca va reveni din 2010, cu ocrestere de 25-30% fata de nivelul de anul acesta, insa revenireaeste conditionata de evenimente punctuale, cum ar fi majorareapragului de detinere la SIF-uri sau listarea Fondului Proprietatea.Oricum, lichiditatea se pastreaza mult sub nivelurile din 2007,spre exemplu", a continuat Pasol.

Si sectorul farma a inregistrat pierderi in sedinta de ieri,titlurile Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm (BIO) consemnandcorectii de 0,8% si respectiv 1% fata de referinta. ActiunileRemedia Deva (RMAH) a urcat insa cu aproape 9,6% fata de cotatia demiercuri, fiind a doua cea mai mare crestere din piata.

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), dupa ceactiunile bancare au revenit pe scadere, iar interesul pare sa sefi diminuat.
  • Evolutiile societatilor financiare (SIF-uri), care coboarafoarte aproape de pragul de 24.000 de puncte.
  • Evolutia titlurilor Oltchim (OLT), compania urmand sa anunteastazi cel mai probabil achizitia Arpechim de la Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO