Burse - Fonduri mutuale

Patriciu mizeaza pe pierderi de cinci ori mai mici la Rompetrol Rafinare

Patriciu mizeaza pe pierderi de cinci ori mai mici la Rompetrol Rafinare
01.05.2009, 00:00 18

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, mizeaza pe reducerea semnificativa a pierderilor financiare in 2009 in contextul in care tocmai acestea au stat la baza obtinerii unor rezultate mult sub asteptari in 2007 si 2008.

Compania estimeaza pierderi financiare de 66,4 mil. dolari in 2009, mult mai mici comparativ cu pierderile de 482,1 mil. lei (191,4 mil. dolari) inregistrate anul trecut, in contextul in care comparativ cu media anului trecut, leul s-a depreciat in raport cu dolarul cu 30% pana in prezent.
Potrivit situatiilor financiare prezentate de companie, in 2008, 82,6% din cheltuielile financiare, care au dus in final la o pierdere neta de 185 mil. dolari, au fost reprezentate de diferentele de curs valutar, restul fiind dobanzile la creditele bancare sau dobanzile la obligatiunile emise in 2003 in contul datoriilor de 600 mil. dolari ale companiei catre stat. Pierderile financiare au anulat astfel orice estimare de redresare a profitabilitatii companiei lansate la inceputul anului trecut. Astfel, daca la inceputul lui 2008, actionarii Rompetrol Rafinare vedeau pierderi de 17 ori mai mici in euro fata de rezultatul din 2007, in realitate acestea au fost cu 34% mai mari fata de rezultatul in euro din anul anterior.
 
Afacerile scad cu 50%
Compania mizeaza pentru anul acesta pe o cifra de afaceri de 1,73 mld. dolari, in scadere cu 50% fata de anul trecut, cand vanzarile companiei s-au ridicat la 3,44 mld. dolari, si crede ca va obtine o pierdere neta de 37 mil. dolari, de aproape cinci ori mai mica fata de cea raportata in 2008.
Actionarii Rompetrol Rafinare au aprobat pentru acest an un buget de investitii de 50 mil. dolari, de trei ori mai mic fata de cel programat anul trecut si de doua ori mai mic fata fata de sumele efectiv cheltuite pentru investitii in 2008.
Compania estimeaza pentru anul acesta o usoara scadere in ceea ce priveste cantitatile de materii prime procesate comparativ cu ceea ce s-a raportat pentru anul trecut, de la 4,94 milioane de tone la 4,39 milioane de tone.
Potrivit documentelor companiei, anul acesta rafinaria Petromidia va fi oprita 15 zile pentru revizia anuala. In raportul Rompetrol Rafinare se precizeaza ca anul acesta compania intentioneaza sa-si majoreze cota de piata interna, de la 25%, fara a fi insa date detalii prvind modalitatile concrete care vor duce la indeplinirea acestui obiectiv si nici nivelul urmarit.
La nivel consolidat, Rompetrol Rafinare a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri neta de 3,93 mld. dolari si o pierdere de 254,9 mil. dolari. Situatiile cuprind rezultatele financiare ale Rompetrol Rafinare, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas.
Rompetrol Rafinare comercializeaza produse pe mai multe piete internationale, printre care se numara Italia, Turcia, Cipru, Elvetia, Franta, Olanda, Ungaria, Grecia si altele.
Actiunile Rompetrol Rafinare au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 0,033 lei, capitalizarea companiei fiind de 166 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO