Burse - Fonduri mutuale

Patru bănci au de recuperat 33 mil. euro de la insolventa Impact. Acţionarii rămân blocaţI

Patru bănci au de recuperat 33 mil. euro de la insolventa Impact. Acţionarii rămân blocaţI
22.07.2010, 23:38 822

Intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului imobiliar ImpactDeveloper & Contractor (IMP), pentru o datorie de 1,36 mil. leicătre firma de construcţii Romconstruct din Ploieşti, ameninţă săstrice relaţia companiei cu băncile finanţatoare, patru creditoriavând la finele anului trecut o expunere totală de peste 33 demilioane de euro pe Impact.

La finele acestei luni, Impact avea de rambursat un credit de12,8 milioane de euro contractat în 2006 pentru finanţareaachiziţiei unui teren în Prelungirea Ghencea din Bucureşti, undeintenţiona să construiască un ansamblu rezidenţial.

Proiectul a fost amânat însă din cauza prăbuşirii pieţeiimobiliare. Creditul de la Piraeus a fost restructurat anul trecut,Impact obţinând amânarea scadenţei până la 31 iulie 2010.

Impact ar fi trebuit să negocieze probabil o nouă restructurare,având în vedere că la finele primului trimestru mai avea în conturicirca 10,7 mil. lei (2,55 mil. euro), insuficient pentrurambursarea integrală a creditului. Intrarea companiei îninsolvenţă complică însă negocierile dintre cele două părţi.

"Acest credit este în discuţie cu banca", a declarat CarmenSăndulescu, directorul executiv al Impact, fără a oferi mai multedetalii.

Cea mai mare expunere pe Impact o are Banca Românească,controlată de grupul grecesc National Bank of Greece, care are derecuperat circa 17 mil. euro, conform datelor din raportul anual pe2009 al companiei. Sumele fac parte din două credite de 27 mil.euro acordate în 2007 de Banca Românească pentru refinanţarea decătre Impact a unor credite de la Bancpost şi pentru finanţarealucrărilor la proiectul Greenfield din nordul Capitalei. Creditelesunt scadente în 2014.

Impact mai are de rambursat credite mai mici ca valoare cătreBancpost şi Banca Transilvania.

Creditele Impact sunt garantate cu active în valoare contabilăde 212 mil. lei (50 mil. euro) constând în terenuri şi construcţii.Compania avea la finele lunii martie datorii totale de 153,7 mil.lei (36,3 mil. euro) şi active totale de 487,6 mil. lei (115 mil.euro), conform bilanţului contabil.

Tribunalul a numit un administrator judiciar, darconducerea Impact spune că nu a primit decizia

Tribunalul Bucureşti a hotărât pe 8 iulie deschiderea proceduriiinsolvenţei împotriva Impact pentru o datorie de 1,36 mil. lei(320.000 de euro) pe care nu ar fi plătit-o firmei de construcţiiRomconstruct Ploieşti. Conducerea Impact a precizat atunci că aremai multe litigii cu Romconstruct prin care cere la rândul ei plataanumitor sume de către firma din Ploieşti, acesta fiind motivulpentru care nu a achitat suma respectivă, şi că avea suficientelichidităţi pentru a acoperi datoria.

Impact a deschis o acţiune la Curtea de Apel Bucureşti pentrususpendarea executării deciziei Tribunalului privind intrarea îninsolvenţă, însă judecarea acestei cereri a fost amânată, după ceRomconstruct a cerut recuzarea judecătoarei, motivând că nu a fostcitată în proces.

"Potrivit dispoziţiilor instanţei, care sunt obligatorii,practicianul în insolvenţă desemnat de instanţă este obligat sărespecte calendarul stabilit. Cererea de suspendare a decizieiTribunalului este o excepţie, iar statistica arată că din 100.000de dosare nu se acordă decât în circa 1.000 de cazuri", a explicatSorin George Botez, avocatul Romconstruct în acest dosar.

Tribunalul Bucureşti a desemnat pe 8 iulie firma ActivLichidator din Bucureşti ca administrator judiciar al Impact,ridicând dreptul de administrare al administratorilor companiei,potrivit sentinţei publicate pe site-ul instanţei. Potrivitlegislaţiei, Activ Lichidator a preluat atribuţiile Consiliului deAdministraţie al Impact, condus de Dan Ioan Popp, fondatorul şiprincipalul acţionar al companiei, cu 22% din acţiuni.

"Încă nu am primit notificare privind decizia instanţei", spuneCarmen Săndulescu, directorul executiv al Impact, care deţine larândul său circa 11% din companie.

Potrivit calendarului stabilit de instanţă, creditorii Impactpot depune cereri de admitere a creanţelor până pe data de 8septembrie, iar tabelul preliminar de creanţe va fi finalizat pânăla 8 octombrie, pe 3 noiembrie fiind programată prima şedinţă aadunării generale a creditorilor.

Conform legislaţiei, o companie aflată în insolvenţă trebuie săle prezinte creditorilor un program de reorganizare. În cazul încare creditorii nu sunt de acord cu programul propus, se poateajunge la executarea activelor companiei pentru recuperareadatoriilor.

Acţionarii Impact rămân blocaţi pe termennedeterminat

Intrarea în insolvenţă a Impact îi afectează mai puternic peacţionarii companiei, care au rămas blocaţi, după ce acţiunile aufost suspendate de la tranzacţionare în urma decizieiinstanţei.

"Ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmăriiplanului de reorganizare, acţiunile societăţilor emitente, însensul Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificărileşi completările ulterioare, se suspendă de la tranzacţionare cuîncepere de la data primirii comunicării de către Comisia Naţionalaa Valorilor Mobiliare", se arată în Legea insolvenţei (nr. 86/2006,Art. 43).

În aceste condiţii, acţionarii Impact se pot vedea înimposibilitatea de a-şi vinde acţiunile cel puţin până la fineleanului, având în vedere că prima adunare generală a creditorilor vaavea loc în noiembrie. Printre acţionarii importanţi ai Impact senumără fonduri de investiţii internaţionale de renume, precum ArtioGlobal International Equity Fund (fostul Julius Baer), SalinkLimited (un vehicul controlat de suedezii de la East Capital) şiTempleton GIT Emerging Markets, un fond al americanilor de laFranklin Templeton (viitorul administrator al FonduluiProprietatea), care a cumpărat chiar la finele anului trecut 6% dinImpact de la Dan Ioan Popp pentru 1,65 mil. euro.

Compania are însă şi mii de acţionari români, fiind una dintrecele mai vechi companii de pe Bursă, listată încă din iunie 1996.La finele anului trecut, peste 52% din acţiuni erau deţinute deinvestitori locali.

Ultima tranzacţie cu acţiuni Impact, înainte de suspendarea dela tranzacţionare, s-a realizat la preţul de 0,437 lei/acţiune,capitalizarea companiei fiind de 20,5 mil. euro. Acţiunile auscăzut cu peste 50% de la maximele atinse în aprilie. În 2007,compania era evaluată la peste 300 mil. euro.

Primul caz de insolvenţă pe Bursa de la Bucureşti a fost cel alretailerului electroIT Flamingo International (FLA), care a intratîn insolvenţă de bună voie în decembrie 2009, pentru a se protejaîmpotriva creditorilor. Compania controlată de Dan Adamescu şiDragoş Cincă a fost suspendată de la tranzacţionarea pe Bursă dinacel moment, iar reorganizarea i-ar putea lăsa pe acţionari cuacţiuni fără nicio valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels