Burse - Fonduri mutuale

Patru SIF-uri au castigat 20 mil. euro in mai

Patru SIF-uri au castigat 20 mil. euro in mai

Click pentru imaginea marita

18.06.2007, 17:52 19

SIF-urile au fost mai active pe Bursa in luna mai, raportand profituri semnificative dupa primele cinci luni ale anului, desi nu au incasat inca dividendele de la BCR si BRD. Cele patru SIF-uri care au raportat profiturile la sfarsitul lui mai au obtinut luna trecuta un castig total de 64 mil. lei (19,6 mil. euro). Singurul care nu a raportat profitul este SIF Muntenia (SIF4).
SIF Moldova (SIF2) a obtinut in luna mai un profit brut de 37,3 mil. lei (11,4 mil. euro), potrivit datelor transmise de companie Bursei de Valori Bucuresti, fara ca societatea sa fi raportat tranzactii importante luna trecuta. O posibila explicatie pentru nivelul ridicat al profitului ar putea fi dividendele incasate de la BCR, insa nicio alta SIF nu a incasat dividende de la banci in luna mai.
Reprezentantii SIF Moldova nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Pe primele cinci luni ale anului, SIF Moldova a obtinut un profit brut de 45,3 mil. lei (13,5 mil. euro), mai mare decat intreg profitul pe 2006, situandu-se pe locul al doilea intre cele patru SIF-uri care au raportat rezultatele la finele lunii mai.
Singura tranzactie semnificativa raportata de SIF Moldova luna trecuta a fost vanzarea unui pachet de 16,25% din actiunile producatorului de textile Argesana Pitesti pentru 3,74 mil. lei (1,14 mil. euro).
Prima la profit dupa primele cinci luni este SIF Transilvania (SIF3), cu un castig de 49,2 mil. lei (14,7 mil. euro). In luna mai, SIF Transilvania a obtinut un profit de 9,4 mil. lei (2,88 mil. euro) din vanzarea unor pachete de actiuni.
SIF Transilvania a incasat 4 mil. lei (1,2 mil. euro) din vanzarea pachetului majoritar de 89% din actiuni detinut la Ialpesco Slobozia si inca 3,3 mil. lei (1 mil. euro) din lichidarea participatiei la Prodcomplex Targu Mures (PRLX). De asemenea, SIF Transilvania a vandut in piata un pachet de 1,3% din titlurile THR Marea Neagra (EFO), pentru 2,35 mil. lei (0,71 mil. euro). SIF Transilvania a mai vandut si saptamana trecuta un pachet de 1,4% din THR Marea Neagra pentru care a incasat 3,45 mil. lei (1,06 mil. euro).
Pe de alta parte, societatea a cumparat in mai, prin oferta publica de preluare, 38% din actiunile companiei hoteliere Orizont Turism Predeal (ORTU), pentru care a platit 7,53 mil. lei (2,3 mil. euro).
Si SIF Oltenia (SIF5) a fost activa pe piata luna trecuta, cand a castigat aproape 12 mil. lei (3,67 mil. euro). SIF Oltenia a inceput in mai sa-si reduca participatia detinuta la producatorul de echipamente electrice Celule Electrice Bailesti (CLEL), de unde a incasat circa 2 mil. lei (0,6 mil. euro).
SIF Oltenia mai detine in prezent mai putin de 5% din Celule Electrice Bailesti, fata de 30% cat detinea initial, firma fiind controlata de omul de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai importanti investitori pe SIF-uri.
SIF Oltenia a inceput recent sa vanda si din actiunile detinute la Mecanica Rotes (METY), o alta firma la care Catalin Chelu este actionar, dar si la Turism Felix (TUFE), unde actionar majoritar este SIF Transilvania. De asemenea, SIF Oltenia a vandut in piata pachete de actiuni la producatorul de componente auto Altur Slatina, unde este actionar majoritar, cu scopul de a creste lichiditatea acestor titluri.
"Exista o strategie de restructurare a portofoliului si de mentinere a participatiilor lichide. Vor mai urma si alte vanzari de pachete", a declarat Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia.
SIF Oltenia a incasat luna trecuta si dividendele aferente participatiei de 0,89% detinuta la Petrom, in valoare de 9 mil. lei (2,74 mil. euro). De la inceputul anului, SIF Oltenia a obtinut un profit de 43,2 mil. lei (12,9 mil. euro).
SIF Banat-Crisana (SIF1), a patra dintre SIF-uri care a prezentat rezultatele la finele lunii mai, a obtinut in primele 5 luni ale anului un profit brut de 43,9 mil. lei (13,1 mil. euro). In mai, SIF Banat-Crisana a obtinut un castig de 5,5 mil. lei (1,7 mil. euro). SIF Banat-Crisana si-a lichidat la finele lunii trecute participatiile detinute la Constructii Bihor si Ecopack Ghimbav, pentru care a incasat in total 15,3 mil. lei (4,68 mil. euro).
SIF-urile urmeaza sa incaseze incepand cu aceasta luna dividendele aferente participatiilor detinute la BCR si BRD, principalele doua banci din sistem. Fiecare SIF are de incasat dividende de 22 mil. lei (6,7 mil. euro) de la BCR si peste 12 mil. lei (3,6 mil. euro) de la BRD.
Activele SIF-urilor au crescut cu circa 3% luna trecuta, la 9,17 mld. lei (2,8 mil. euro), in timp ce indicele BT-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor pe Bursa, a castigat circa 8,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO