Burse - Fonduri mutuale

Pe bursă este amorţeala vacanţei. Doar cu FP se mai fac ceva tranzacţii

Pe bursă este amorţeala vacanţei. Doar cu FP se mai...

Autor: Stefan Musgociu

17.07.2013, 20:13 547

Bursa a stagnat ieri, iar rulajul a fost sal­vat de câteva tranzacţii mai mari cu ac­ţiuni Fondul Proprietatea realizate în ultimele minute.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la avi­zul ASF pentru preluarea controlului in­direct al SIF Muntenia de către SIF Ba­nat-Crişana. Titlurile celor două SIF-uri au fost oprite de la tran­zac­ţionare la ora 13:43, pen­tru informarea acţio­narilor cu privire la de­ci­zia ASF. La acel mo­ment acţiunile SIF Mun­tenia erau în scădere cu 2,26%, iar titlurile SIF Banat-Crişana coborau cu 1,71%.

La revenirea la trans­fer, la ora 14:35, scă­derea titlurilor SIF Mun­tenia a ajuns pentru scurt timp la aproape 0,4%, însă apoi s-a întors la 2,2%, în timp ce acţiunile SIF Banat-Crişana au rămas pe minus cu aproximativ 1,7%.

La închiderea pieţei principale, ti­tlurile SIF Muntenia erau cotate la 0,6745 lei, preţ cu 1,53% sub nivelul de marţi, iar acţiunile SIF Banat-Crişana erau în scădere cu 1,71%, la 1,09 lei. Titlurile SIF Muntenia au consemnat un rulaj de 361.000 de lei, iar acţiunile SIF Banat-Crişana de 744.000 de lei.

„Cel mai probabil informaţia era deja inclusă în preţ şi avem de-a face cu un fenomen de genul «buy the rumor - sell the news». O consolidare în domeniul fon­durilor de investiţii tinde să implice o re­ducere a costurilor ca procent din activ. Totuşi, ca orice perioadă de tranziţie, astfel de preluări implică şi o oarecare vola­tilitate, pe măsură ce cele două cul­turi organizaţionale se amestecă într-una nouă (fiind vorba de două instituţii de calibru relativ egal)“, a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,27% sub ziua ante­rioară, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,58%.

La fel ca în preceden­te­le şedinţe, rulajele au fost re­duse în cazul celor mai multe acţiuni, transferuri de peste 20.000 de lei fiind înregistrate de titluri emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„În general, lunile iulie şi august tind să înregistreze printre cele mai mici volume din an, în special pe fon­dul perioadei de vacanţă. Totuşi, pot exista şi excepţii sau evenimente care să menţină interesul investitorilor, cum ar fi o ofertă publică mult-aşteptată sau miş­cări importante pe pieţele externe“, a mai spus brokerul.

Lichiditatea pieţei, de numai 15,5 mil. lei (3,5 mil. euro), a fost cu 36% peste cea de marţi, de 11,4 mil. lei (2,6 mil. euro). Aproape trei sferturi din lichidi­tatea de miercuri a fost asigurată de trans­fe­ruri cu titlurile Fondului Pro­prietatea, de 11,1 mil. lei.

La închiderea pieţei principale, ti­tlu­rile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6335 lei, preţ în creştere nesem­ni­fi­cativă, cu 0,08%.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO