Burse - Fonduri mutuale

Pe final de an, analistii vad un trend pozitiv pe Bursa, sustinut de SIF-uri

Pe final de an, analistii vad un trend pozitiv pe Bursa, sustinut de SIF-uri
02.12.2009, 23:20 17

Bursa de la Bucuresti a inchis in urcare sedinta de ieri,indicele BET, al celor mai lichide zece companii, inregistrand unavans de 1,3%, asemanator cu cel din sectorul energetic, redat deindicatorul BET-NG.

Cea mai mare apreciere de ieri au consemnat-o societatilefinanciare, grupate sub indicele BET-FI, care a urcat cu 2,7% fatade referinta.

Analistii sunt de parere ca Bursa isi va pastra un trendascendent in decembrie, in conditiile in care incertitudinile lanivel politic se mai reduc, odata cu trecerea alegerilorprezidentiale, istoricul din Senat referitor la pragul de detinerepe SIF-uri se poate repeta si in Camera Deputatilor, iar pieteleinternationale se pastreaza in acelasi context favorabil.

"Cred ca piata se va inscrie pe final de an pe un trendascendent. Incertitudinile la nivel politic se vor reduce, odata cuterminarea alegerilor, volatilitatea creste in preajma dezbaterilorreferitoare la pragul de detinere pe SIF-uri, iar pieteleinternationale, chiar daca nu inregistreaza cresteri spectaculoase,se pastreaza intr-un context favorabil pentru piata locala", aexplicat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de intermedierePrime Transaction.

Societatile financiare au mentinut si de aceasta data cea maimare parte a rulajului zilnic, care s-a ridicat la aproape 4,6 mil.euro, cele mai tranzactionate actiuni la aceasta categorie fiindtitlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2).

Cele doua titluri au consemnat aprecieri de 2,4% si respectiv2,7% fata de referinta. Cea mai mare crestere la categoria SIF-uria fost inregistrata de titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care auurcat cu 3,6% peste referinta.

"In cazul SIF-urilor este foarte probabil ca istoricul din Senatsa se repete si in Camera Deputatilor, iar asteptarileinvestitorilor pe aceste titluri sunt cat se poate de ridicate,ceea ce se observa si din tranzactiile care preponderent sedesfasoara pe aceste actiuni.

Preturile la SIF-uri sunt inca fundamental scazute si mai au locde crestere. Cu cat vor creste e greu de spus, in ultima vremeestimarile la Bursa au devenit o aventura", a adaugat Brendea.

Titlurile din sectorul bancar au continuat aprecierile si insedinta de ieri, dar au redus din ritm, actiunile BRD si BancaTransilvania (TLV) inregistrand avansuri de 1,5% sirespectiv 0,9% fata de referinta.

In sectorul energetic titlurile Transelectrica (TEL) si Petrom(SNP) au inregistrat cele mai mari cresteri, de 3,3% si respectiv2,8% fata de referinta, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare(RRC) au inchis pe minus, cu o corectie de 0,8% sub referinta.Actiunile Transgaz (TGN) au urcat cu 1,3% peste referinta, lapretul de 161 lei/titlu.

"Este posibil sa vedem si iesiri pe SIF-uri spre finalul anului.Investitorii s-au obisnuit in ultimii ani sa nu mai astepteaprecieri de 20%-30% ca apoi sa iasa, sa marcheze profit. Ies si laun plus de 10% sau chiar mai putin", a continuat Brendea.

Corectiile din sedinta de ieri au fost reduse, cea mai marescadere fiind consemnata de tilurile Aerostar, care au pierdut 3,3%fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care continuaaprecierea si sparg pragul suport de 24.000 de puncte.
  • Evolutia titlurilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV),care inregistreaza in continuare cresteri, insa reduc dinritm.
  • Evolutia companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) siPetrom (SNP), pe fondul evolutiei in scadere a pretului petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO