Burse - Fonduri mutuale

Pe termen mediu brokerii vad un trend sustenabil de cresteri pe Bursa

Pe termen mediu brokerii vad un trend sustenabil de cresteri pe Bursa
09.08.2009, 18:23 21

Brokerii apreciaza ca Bursa de la Bucuresti are sanse sa continue seria de aprecieri din ultima perioada, pe masura ce investitorii locali isi vor retrage lichiditatile plasate la inceputul anului in banci, atrasi de doban-zile ridicate la depozite, si se vor orienta din nou catre piata de capital.

Aceasta tendinta, ar putea continua pana la sfarsitul anului, ceea ce ar duce in principal la cresterea lichiditatii pietei, dar si la o serie de aprecieri sustinute, insa de mica amploare. Cu toate acestea, ei sunt de parere ca valul de cresteri puternice, inregistrate in special de SIF-uri, este unul speculativ si nu este de durata.

"Dobanzile ridicate la depozite au fost una din principalele probleme pentru piata locala de capital, dar pe masura ce depozitele expira si vedem o reducere a dobanzilor bancare, investitorii isi vor reorienta lichiditatile catre piata de capital. Aceasta tendinta va continua pana la sfarsitul anului si astfel avem sansa ca trendul ascendent din ultima perioada sa continue, insa cu cresteri decente. Aprecierile puternice, inregistrate in special de societatile financiare, sunt in principal speculative, pe fondul asteptarii investitorilor cu privire la eliminarea pragului de detinere, si nu cred ca este sustenabil", a declarat Nicolae Ghergus, directorul societatii de intermediere Confident Invest.

De altfel, societatile financiare au inregistrat vineri cea mai mare apreciere din piata, de peste 3,6% la nivelul indicelui BET-FI, actiunile SIF Oltenia (SIF5) marcand cel mai mare avans la aceasta categorie, de 5,4%. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 4,2%, SIF Transilvania (SIF3), de 3,8%, si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu doar 1,5% fata de referinta.

Ghergus apreciaza ca reactiile speculatorilor cu privire la o posibila eliminare a pragului sunt premature, o lege in acest sens producand efecte vizibile in termen de luni sau chiar ani.

In sectorul energetic, dupa raportarea rezultatelor semestriale in scadere, titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 2,2% fata de referinta, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) au consemnat un declin de 0,8% fata de referinta. In schimb, societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inregistrat aprecieri de 1,4% si respectiv de 3,2%, actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale marcand cel mai mare avans dintre companiile energetice de altfel. "Nu ma astept la o reintrare a investitorilor straini in piata, nici dupa perioada rezultatelor, chiar daca trendul ascendent se pastreaza. Strainii care decid sa intre pe piata locala de capital risca foarte mult sa piarda pe deprecierea monedei nationale, acesta fiind principalul motiv pentru care refuza sa investeasca", a explicat Ghergus.

 

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia titlurilor companiilor din sectorul constructiilor Compa (CMP) si Condmag (COMI), dupa publicarea rezultatelor semestriale.
  • Evolutia actiunilor Amonil (AMO) si Alumil (ALU), dupa ce companiile urmeaza sa publice rezultatele la sase luni.
  • Evolutia titlurilor companiilor din sectorul farma, Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm (BIO), pe fondul publicarii rezultatelor financiare.
  • Evolutia actiunilor STK Emergent (STK) si Broker Cluj (BRK), dupa ce companiile din sectorul financiar publica rezultatele financiare.
  • Statistica publica date estimative cu privire la evolutia PIB in trimestrul al doilea pentru acest an.
  • Eurostrat publica indicele inflatiei pentru statele din UE, precum si estimarile cu privire la PIB pentru zona euro. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO