Burse - Fonduri mutuale

Peste 10.000 de investitori au intrat pe Bursa in ultimii doi ani ca sa profite de criza

Peste 10.000 de investitori au intrat pe Bursa in ultimii doi ani ca sa profite de criza

Lansarea platformelor de tranzactionare online, care ofera si posibilitatea tranzactionarii pe pietele externe, a crescut in ultimii ani interesul investitorilor locali pentru piata de capital

23.11.2009, 23:02 27

Pe Bursa investeau un numar de 97.753 de investitori la finalullunii septembrie, mai mult cu peste 10.000 fata de finalul lui2007-anul in care s-a declansat criza financiara pe pietele decapital, potrivit statisticilor furnizate de Fondul de Compensare aInvestitorilor (FCI) care nu tin cont daca un investitor apeleazala una sau mai multe societati de brokeraj.

Scaderile fara precendent ale cotatiilor bursiere din 2007 si2008, dar si evenimentele istorice la care investitorii locali auluat parte in acesti doi ani au modificat decisiv profilul sicomportamentul investitorilor.

"Daca in 2005, clientii intrau in piata si nu faceau altcevadecat sa astepte ca piata sa creasca pentru a intregistra profit,acum este nevoie de mai multa munca din partea investitorilor. Estemai dificil, dar se pot castiga bani si atunci cand scade piata.Astfel ca investitorii au devenit mai dinamici, mai activi siimplicati in piata", a spus Lucian Isac, presedintele Fondului deCompensare si directorul general al firmei de brokerajEstinvest.

Potrivit statisticilor furnizate de Fond, numarul investitorilora inregistrat o crestere constanta in ultimii trei ani, de la65.304 investitori la finele anului 2006 pana la maximul de 101.254atins la finele lunii martie 2009, cand Bursa a atins minimele si ainceput un raliu bursier prelungit.

Investitorii activi, de aproape zece ori maiputini

Desi statisticile Fondului de Compensare arata ca pe bursainvestesc aproape 98.000 de investitori, numarul celor care suntactivi si care realizeaza tranzactii de vanzare si cumparare lunareste mult mai redus.

De exemplu, in luna octombrie, au fost activi la cumparare unnumar de aproape 6.900 de investitori persoane fizice, in timp cenumarul celor care au vandut a fost de 8.307 persoane fizice,potrivit informatiilor furnizate de Bursa de Valori Bucuresti(BVB).

"Nu toate conturile sunt active. Unii dintre investitori detinlichiditati, altii detin actiuni in conturi. De asemenea, mareparte dintre investitorii de pe Bursa sunt cuponari, care audevenit actionari la o societate listata in urma procesului deprivatizare in masa. Ceea ce lipseste pietei locale de capital nusunt investitorii individuali, ci investitorii institutionali, detalia fondurilor de pensii sau a fondurilor straine de investitii,care sunt dispuse sa investeasca sume mari de bani", explica Isacde la Estinvest.

Toate societatile de brokeraj din piata sunt membre ale Fonduluide Compensare care a fost infiintat in iunie 2005 cu rolul de aasigura plata compensatiilor catre investitori in cazul in care osocietate de brokeraj ar intra in faliment.

Alaturi de brokeri, printre membrii Fondului se numara 15institutii de credit si 18 societati de administrare ainvestitiilor.

Peste 84.000 de investitori au portofolii sub 11.000 deeuro

Resursele Fondului de Compensare erau de peste 9,7 milioane delei la finele lunii iunie, fiind investite in proportie de 90% intitluri de stat, mai exact certificate de trezorerie si inobligatiuni de tip benchmark cu scadenta la trei si cinci ani,restul de 10% fiind plasate in depozite negociate la termen la maimulte banci.

Fondul a colectat fonduri in valoare de peste 11 milioane de leipentru compensarea investitorilor pana in prezent, insa nu s-aconfruntat cu niciun caz de compensare.

Potrivit FCI, un numar 84.211 investitori aveau portofolii maimici sau egale cu 11.000 de euro la sfarsitul lunii septembrie, cateste plafonul de compensare pentru anul viitor, in timp ce aproape11.200 au investit pe Bursa mai mult de 11.000 de euro.

Plafonul maxim de compensare, in valoare de 20.000 de europentru fiecare investitor individual stabilit ca urmare a aderariila Uniunea Europeana, va fi atins in 2012, desi alte fonduri decompensare din Europa, precum cel din Ungaria, garanteaza dejapragul de 20.000 de euro pentru despagubirea investitorilor incazul in care o societate de brokeraj da faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO