Burse - Fonduri mutuale

Petrom a concediat 900 de angajati desi T3 a fost mai bun

Petrom a concediat 900 de angajati desi T3 a fost mai bun

Mariana Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom

11.11.2009, 00:00 27

In al treilea trimestru al anului, comparativ cu perioadasimilara a anului trecut, Petrom a inregistrat scaderi pe toatesegmentele de business, dar a obtinut totusi o evolutie pozitivafata de al doilea trimestru din 2009.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in trimestrul altreilea am inregistrat rezultate bune. Cu toate acestea,rezultatele noastre cumulative pentru primele noua luni au fostafectate de preturile mai mici la titei, conditiile economicedificile si de deteriorarea marjelor, marcate de declinul insectoarele industriale si comerciale", spune Mariana Gheorghe,directorul general executiv (CEO) al Petrom.

Din instrumentele de acoperire a riscului prin intermediulcarora Petrom si-a asigurat o parte din productie, compania acastigat 126 mil. lei in al treilea trimestru si 465 de lei inprimele noua luni ale anului, securizandu-si astfel peste 30% dinprofitul net raportat.

Productia s-a relansat in trimestrul trei

In primele noua luni ale anului, Petrom a inregistrat oproductie totala in scadere cu 5% comparativ cu aceeasi perioada aanului trecut, dar cu toate acestea tendinta de scadere aproductiei s-a inversat in al treilea trimestru al anului candcompania a reusit sa produca mai mult decat in al doilea trimestrudin 2009. Petrom a reusit acest lucru prin punerea in functiune aunor noi sonde de productie.

Astfel, profitul operational in cadrul diviziei de explorare siproductie a fost in al treilea trimestru de 1,6 mld. lei, cu 46,7%mai mare fata de cel din al doilea trimestru, dar cu 32% mai micfata de perioada similara a anului trecut. Cresterea profituluioperational din al treilea trimestru fata de al doilea trimestru sedatoreaza evolutiei pozitive a barilului de petrol.

Segmentul de rafinare a fost mai putinafectat

In al treilea trimestru al anului, Petrom a vandut cu 5% maiputine produse rafinate fata de perioada similara din 2008 dincauza scaderii vanzarilor la export si a livrarilor comercialeinterne. In total, in primele noua luni ale anului, vanzarilePetrom au fost mai mici cu 2% fata de perioada similara a anuluitrecut.

In al treilea trimestru insa, comparativ cu trimestrul doi,vanzarile totale de produse rafinate au crescut cu 11%, datoritaefectului pozitiv al intensificarii sezoniere a cererii.

Profitul din gaze naturale s-a redus lajumatate

Vanzarile de gaze ale Petrom au fost afectate in primele noualuni ale anului de scaderea drastica a cererii de pe piata localaca urmare a efectelor crizei economice. Astfel, compania a vandutcu 13% mai putine gaze in aceasta perioada comparativ cu primelenoua luni din 2008, ceea ce a dus la o injumatatire a profituluioperational, pana la 40 de milioane de lei.

"In T3/09 vanzarile consolidate de gaze naturale ale grupului auscazut cu 6% comparativ cu T3/08, in special din cauza declinuluide 17% inregistrat de consumul total de gaze al Romaniei,determinat in principal de inchiderea activitatii unor producatoriimportanti de ingrasaminte chimice si de o scadere generalizata aproductiei industriale", se arata in raportul companiei.

Pe de alta parte insa, comparativ cu al doilea trimestru din2009, situatia din al treilea trimestru s-a imbunatatit.

"Comparativ cu T2/09, EBIT-ul (profitul inainte de platadobanzilor si impozitelor - n.r.) inregistrat de segmentul de gazesi energie in T3/09 a fost mai mare, reflectand crestereavanzarilor de gaze. Vanzarile de gaze naturale ale Petrom aucrescut cu 17% comparativ cu T2/09, in timp ce consumul totalestimat de gaze al Romaniei a crescut cu 14% in T3/09 fata deT2/09", mai spun reprezentantii Petrom.

Disponibilizarile au continuat

Petrom a continuat seria disponibilizarilor, in ultimele treiluni compania renuntand la 888 de salariati. In total, de lainceputul anului, Petrom a disponibilizat peste 5.000 de angajati,avand acum 28.215 de salariati.

Totodata, compania in investit in primele noua luni ale anului2,7 mld. lei, cu 42% mai putin comparativ cu perioada similara din2008.

"Am revizuit continuu investitiile Petrom planificate pentruacest an, in vederea reducerii lor la un nivel adecvatposibilitatilor financiare actuale si mediului economicproblematic", se mai precizeaza in raportul Petrom.

Titlurile Petrom urcau spre sfarsitul sedintei de ieri cu 2,4%,pana la un pret de 0,256 lei/actiune, nivel la care capitalizareacompaniei este de 3,45 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO