Burse - Fonduri mutuale

Petrom a produs in T3 cat in T2

19.10.2007, 20:41 11

Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a realizat in trimestrul al treilea (T3) o productie medie de 195.000 de barili pe zi, similara cu cea din trimestrul al doilea, insa a beneficiat de cresterea pretului petrolului, potrivit raportului preliminar al actionarului majoritar, grupul austriac OMV.
Productia Petrom reprezinta circa 61,5% din productia totala de petrol si gaze a grupului OMV din trimestrul al treilea, care a fost de 317.000 de barili pe zi, in scadere fata de trimestrul al doilea.
Petrom a beneficiat in perioada iulie-septembrie de cresterea pretului titeiului cu peste 10%, dar si de majorarea tarifelor impuse de statul roman pentru gazele naturale cu circa 3,3%. Vanzarile de gaze ale Petrom au crescut fata de trimestrul al treilea din 2006, insa au fost mai reduse decat in trimestrul al doilea al acestui an datorita sezonului cald.
Pe de alta parte, OMV se asteapta la o crestere a cheltuielilor de explorare. De asemenea, reprezentantii grupului austriac sustin ca beneficiile determinate de cresterea pretului titeiului au fost compensate, in parte, de intarirea leului si de deprecierea dolarului american fata de euro.
Marjele de rafinare au scazut puternic la nivelul grupului OMV de la 7,06 dolari/baril in trimestrul al doilea la 3,91 dolari/baril in trimestrul al treilea.
In primul semestru, Petrom a realizat o cifra de afaceri de 1,6 mld. euro (5,4 mld. lei), in scadere cu 9%, in euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar profitul net al companiei a scazut cu 34%, la 266 mil. euro (887 mil. lei).
Rezultatele financiare ale Petrom si ale OMV pe trimestrul al treilea vor fi publicate pe 15 noiembrie.
Actiunile Petrom au inchis sedinta de ieri la nivelul de 0,525 lei/actiune, in scadere cu 1,87% fata de ziua precedenta. Capitalizarea companiei este de 8,89 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO