Burse - Fonduri mutuale

Petrom intra pe piata din Rusia cu o achizitie

27.09.2006, 19:38 22

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, controlata de grupul OMV, a anuntat achizitia companiei Ring Oil Holding & Trading din Cipru, care-i asigura intrarea pe o piata petroliera strategica, cea a Rusiei.
Petrom a semnat contractul de achizitie pentru un pachet de 74,9% din actiunile companiei cipriote, tranzactia fiind estimata la plata in cash a unor sume de ordinul a cateva milioane de euro, spun surse apropiate afacerii.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica de catre parti.
Mai mult, compania romaneasca pregateste noi achizitii pe piata din Rusia pentru a-si extinde portofoliul de explorare si productie, mai spun sursele citate.
"Achizitia a opt licente de explorare si a uneia de explorare si productie in aceasta regiune bogata in petrol din Rusia este in conformitate cu strategia noastra de a transforma Rusia si Regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru explorare si productie", afirma reprezentantii Petrom.
Compania romaneasca si-a programat deja un volum de investitii masiv in zona de explorare, estimat de surse de pe piata de profil la peste 100 mil. euro pana in 2013.
Preluarea Ring Oil Holding & Trading, ce s-ar putea finaliza in ultimul trimestru al anului, va face ca Petrom sa detina noua licente de explorare, din care opt in zona Saratov, in sudul Muntilor Urali, la 1.000 km de Moscova, iar una in zona Komi, in nordul Rusiei.
Ring Oil detine sase companii rusesti si este controlata de catre actionari rusi si din alte tari.
Conducerea companiilor rusesti este asigurata de la Moscova, de o echipa de manageri locali. Personalul companiilor preluate se ridica la 60 de oameni.
Petrom va fi reprezentata in conducerea companiei si in Consiliul de Administratie al firmei cipriote prin patru membri, in timp ce alti doi membri vor fi numiti de actionarul minoritar.
Firma cipriota deruleaza activitati de foraj petrolier in Rusia si Comunitatea Statelor Independente si detine rezerve de titei de 13 milioane de barili, potrivit datelor prezentate de catre Petrom.
Pana in 2011, Petrom intentioneaza sa exploreze aproximativ 20.000 kilometri prin intermediul tehnologiei 2D si aproximativ 3.000 kilometri patrati prin intermediul tehnologiei 3D seismic.
Compania vizeaza finalizarea, pana in 2013, a aproximativ 40 de sonde de explorare.
Petrom, preluata din 2004 de catre austriecii de la OMV, a trecut la o strategie de extindere puternica a operatiunilor pe plan international pe doua directii - Balcanii si Marea Caspica. De altfel, si grupul Rompetrol vizeaza intrarea pe piata din Rusia si zona adiacenta.
In primul semestru, Petrom a obtinut un profit net de 403 mil. euro la o cifra de afaceri de 1,78 mld. euro.
Compania este controlata de OMV cu 51%, restul actiunilor fiind detinute de catre statul roman - 30%, Fondul Proprietatea - 9,9%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,02%, iar alte aproape 7% sunt listate pe Bursa de la Bucuresti.
Capitalizarea bursiera a companiei este de 8,64 mld. euro la un pret de 0,54 lei pe actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels