Burse - Fonduri mutuale

Petrom isi reorganizeaza afacerile cu carburanti

Petrom isi reorganizeaza afacerile cu carburanti
28.03.2010, 23:06 43

OMV Petrom (SNP), singurul producator local de petrol si gaze,le propune actionarilor sai infiintarea unei singure entitati, OMVPetrom Marketing, care sa regrupeze toate activitatile desfasuratede companie pe segmentul comercializarii de produse petroliere.Aceasta propunere urmeaza sa fie analizata in adunarea generala aactionarilor care va avea loc pe data de 29 aprilie.

Astfel compania propune "aprobarea in principiu a desprinderiiin interesul societatii a celor trei unitati de afaceri: vanzareacu amanuntul, comercial si administrarea afacerii din cadruldiviziei de marketing a Petrom prin transmiterea acestora cu titluuniversal catre OMV Petrom Marketing, o persoana juridica in carePetrom detine 100% din capitalul social", spun reprezentantiicompaniei. Potrivit acestora, Petrom va reuni intr-o singuraentitate trei firme care activeaza pe acelasi segment:comercializarea de produse petroliere, din aceasta masura rezultandun control mai usor al acestei activitati.

Masura este similara cu cea pe care Petrom a anuntat-o pe parteade gaze naturale. Astfel, de la inceputul lunii februarie toataactivitatea de comercializare a gazelor naturale este realizataprin intermediul Petrom Gas, anterior acestei decizii activitateaderulandu-se atat prin intermediul diviziei de gaze a Petrom, catsi prin Petrom Gas, firma detinuta in proportie de 100% de Petrom.Divizia de gaze se ocupa de la 1 februarie doar de activitatile demasurare a gazelor, livrarile de gaze destinate consumului interndin Petrom si activitatile de stocare a gazelor in depozitelesubterane, activitatile de achizitie si de comercializare devenindobiectul de activitate al Petrom Gas.

Printre celelalte masuri care mai figureaza pe ordinea de zi aadunarii generale a actionarilor din data de 29 aprilie se numarasi propunerea ca Petrom sa nu distributie dividente pentru anul2009.

"Pe baza situatiilor financiare ale Petrom pentru anul incheiatla 31 decembrie 2009, dar mai ales avand in vedere nivelul ridicatde lichiditate de care este nevoie pentru sustinerea necesarului deinvestitii al companiei pentru anul in curs, directoratul propunesa nu se distribuie dividende pentru exercitiul financiar 2009",spun reprezentantii companiei. Petrom le mai propune actionarilorsai sa nu se stabileasca un fond de premiere pentru salariati.Petrom a inregistrat anul trecut afaceri de 3 mld. euro si unprofit net de 326 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO