Burse - Fonduri mutuale

Petrom renunta la afacerile din chimie. Cum comentati?

16.12.2009, 23:02 19

Petrom, cea mai mare companie locala, va iesi complet de pepiata produselor chimice pana la sfarsitul anului 2010,producatorul de petrol si gaze fiind in curs de finalizare atranzactiei de vanzare a segmentului de petromichimie din cadrulrafinariei Arpechim catre combinatul de stat Oltchim.

In total, partea de chimie si petrochimie nu reprezinta mai multde 10% din afacerile anuale ale Petrom, care anul trecut au fost de4,5 mld. euro. La sfarsitul lui 2011 va fi decisa si soartarafinariei Arpechim, pana atunci unitatea urmand sa mai functionezenumai in functie de necesitati.

"In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate aPetrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare", spuneMariana Gheorghe, CEO-ul Petrom. Compania spune ca atat produselechimice, cat si produsele petrochimice nu fac parte din obiectulprincipal de activitate al Petrom si ca randamentul acestoractivitati in conditiile actuale de piata este foarte scazut.

"Petrom va dezinvesti activitatea de produse chimice pana lasfarsitul anului 2010. Pana atunci Doljchim va opera in functie denecesitatile impuse de specificul activitatii integrate a Petrom.Procesul de negociere privind transferul activelor aferenteactivitatii de petrochimie din cadrul Arpechim catre Oltchim,principalul sau client, va continua", spune Petrom, care estecontrolat de grupul petrolier austriac OMV.

Petrom a raportat in primele noua luni un profit net de 1,53mld. lei, cu 33% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut,la afaceri de 9,45 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels