Burse - Fonduri mutuale

Petrom taie portia de dividende a actionarilor

Petrom taie portia de dividende a actionarilor
27.01.2009, 19:36 35

Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a anuntat ca ar putea reduce semnificativ dividendele distribuite din profitul pe 2008, din cauza unor provizioane constituite pentru litigiile cu angajatii si pentru deprecierea investitiilor din Rusia.

Reprezentantii Petrom nu au precizat cu cat vor fi reduse dividendele, ci au spus doar ca nivelul acestora va fi "semnificativ mai mic" decat anul trecut.
Petrom este cel mai mare platitor de dividende din Romania, dupa ce a distribuit actionarilor 813 mil. euro in ultimii trei ani, dintre care 323 mil. euro numai anul trecut.
Reducerea dividendelor poate parea surprinzatoare, dupa ce in primele noua luni ale anului trecut Petrom a anuntat un profit net record, de 2,29 mld. lei (620 mil. euro), insa analistii considera ca este normal ca societatea sa vrea sa reduca iesirile de capital, in conditiile in care are de finantat investitii mari si a apelat deja la imprumuturi de la banci si de la actionarul majoritar.
"Distribuirea unor dividende mai mici este normala in conditiile in care compania nu a renuntat la cheltuielile mari pentru investitii. Fluxul de numerar din vanzari a scazut din cauza evolutiei pretului titeiului, iar compania cauta alte surse de cash. E clar ca s-a terminat perioada in care Petrom dispunea de net cash", sustine Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al UniCredit CA IB Securities.
Petrom dispunea la sfarsitul lunii septembrie de lichiditati in valoare de 752 mil. lei (208 mil. euro), sub forma de numerar si depozite bancare. Compania a anuntat saptamana trecuta ca a contractat o linie de credit de tip revolving in valoare de 500 mil. euro de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV. De asemenea, compania a obtinut in noiembrie un credit sindicalizat de 375 mil. euro de la cinci banci internationale, pentru finantarea programului de investitii.
Valoarea investitiilor programate pentru 2009 se ridica la 1,5 mld. euro.
Conditiile de piata favorabile si cresterea pretului petrolului au permis Petrom sa-si finanteze cea mai mare parte a investitiilor din surse proprii si totodata sa distribuie dividende mai mari de la an la an. Petrom a oferit anul trecut actionarilor 61% din profitul pe 2007, respectiv 324 mil. euro, un nivel record pentru o companie romaneasca. Asta in conditiile in care compania a raportat un profit net de 1,778 mld. lei (532 mil. euro) in 2007, cu 22% mai mic decat in 2006.
Chiar si in conditiile reducerii nivelului dividendelor, randamentul dividendului ar putea fi mai mare decat anul trecut. De la data de 9 mai 2008 (data de inregistrare pentru dividende), actiunile Petrom au scazut cu 66%, de la un nivel de 0,49 lei la 0,167 lei.
Ieri insa, actiunile SNP au castigat 2,45% pe Bursa, dupa anunt, pe o piata in scadere. Capitalizarea companiei era ieri de 2,22 mld. euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO