Burse - Fonduri mutuale

Petrom vrea sa fie o companie cu resurse din regiunea Caspica

16.10.2007, 20:29 13

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a ajuns sa detina 11 licente de explorare in Rusia dupa ce anul acesta a mai cumparat trei si analizeaza posibilitatea achizitiei unei companii de talie media in Rusia si in zona Caspica pentru dezvoltarea productiei de petrol.
"Anul acesta am mai cumparat trei licente de explorare in Rusia. Impreuna cu licentele pe care le-am preluat prin achizitia Ring Oil, am ajuns la un numar de 11 licente de explorare", a declarat Werner Ladwein, directorul diviziei internationale de explorare si productie din cadrul Petrom. Cea mai mare companie romanesca activeaza de mai bine de un an pe piata ruseasca dupa ce in septembrie 2006 a preluat compania cipriota Ring Oil care detinea opt licente de explorare si una de productie. Intre timp, Petrom a renuntat la licenta de productie, imbogatindu-si portofoliul cu trei noi licente de explorare anul acesta.
"Evaluam posibilitatea de a achizitiona companii petroliere de talie medie in Rusia si zona Marii Caspice, companii care detin campuri de productie. In acelasi timp, discutam cu anumite companii internationale posibilitatea asocierii pentru proiecte mari de productie in Rusia si in regiunea Marii Caspice", a mai spus Ladwein. Reprezentantul Petrom a declarat ca nu crede ca in cele trei luni ramase pana la sfarsitul anului va avea loc vreo tranzactie.
Pe piata din Kazahstan, unde Petrom a investit aproximativ 150 mil. euro pe segmentul de explorare si productie, Ladwein este de parere ca productia va ajunge la sfarsitul anului viitor la aproximativ 16.000 de barili de petrol pe zi, adica aproximativ 8% din productia actuala zilnica pe care o inregistreaza Petrom.
Din vara acestui an, Petrom a intrat si pe piata din Turkmenistan unde intentioneaza sa se dezvolte pe segmentul de explorare si productie. O alta piata de interes este si cea ucraineana pe care Petrom o tatoneaza de mai bine de un an.
OMV detine 51,01% din capitalul Petrom, iar AVAS 30,86%. Fondul Proprietatea cumuleaza 9,88% din Petrom, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - 2,02, alti actionari persoane fizice si juridice - 6,21%.
Capitalizarea Petrom a ajuns ieri la 9,087 miliarde de euro, la un pret pe actiune de 0,5350 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO