Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a fost din nou trasa in jos

04.03.2005, 00:00 26



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut 4,2%, brokerii spunand ca investitorul care a vandut in ultima perioada a fost din nou la originea scaderii de ieri.



Initial parerea pe piata era ca poate investitorul respectiv care a vandut pachete mari ar fi terminat de descarcat, dar sedinta de ieri a demonstrat, considera brokerii, ca nu aceasta a fost situatia. "Ce s-a intamplat azi (ieri - n.red.) arata ca nu a terminat de descarcat. Se pare ca are pana in 1.150 lei/actiune o limita. Oricum, ceea ce este important este ca atunci cand actiunile sunt lasate sa 'respire', ele si cresc", a comentat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities. Pe piata se vorbeste ca vanzatorul este Faber Invest & Trade.



In general, piata se asteapta la raportarea de catre Petromidia a unor rezultate financiare bune la trei luni, de aici rezultand si increderea in unele aprecieri importante de pret pe care aceste actiuni le-ar putea inregistra in urmatoarele saptamani. "E clar ca se estimeaza o imbunatatire semnificativa a rezultatelor la trei luni pe fondul scaderii euro si a dolarului, in conditiile in care compania are cea mai mare parte a imprumuturilor in valuta si importurile se fac tot in valuta, in timp ce vanzarile sunt in lei, iar societatea nu a operat reduceri de preturi la produsele sale", a precizat Nilas.



Valoarea tranzactiilor derulate cu actiunile Rompetrol Rafinare a fost de 127,5 miliarde de lei (3,4 milioane de euro). Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 1.140 lei/actiune, in scadere cu 4,2%.



Scaderi importante au inregistrat si actiunile SIF, care au pierdut in medie 3,8%. "Eu cred ca a fost o scadere conjuncturala, dupa cresterile din perioada precedenta. Daca aceste scaderi s-ar fi facut pe volum, ar fi putut fi un semn ca sunt scaderi de durata. Dar nu a fost cazul, asa ca momentan nu se poate vorbi de o inversare de trend", considera Rares Nilas.



Cea mai mare pierdere intre aceste titluri a fost inregistrata de actiunile SIF Banat-Crisana, care au scazut cu 4,4%, in conditiile unui pret de inchidere de 15.300 lei/actiune. Operatiunile care au implicat aceste titluri au insumat 13,4 miliarde de lei (0,3 milioane de euro). Celelalte SIF-uri au pierdut intre 3,2%, cum a fost cazul actiunilor SIF Oltenia, si 4,3%, scaderea inregistrata de titlurile SIF Muntenia.



Actiunile Amonil au pierdut aproape tot castigul din sedinta precedenta, coborand ieri pana la 620 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 1 miliard de lei (aproximativ 27.000 de euro).



Actiunile SSIF Broker au stagnat in jurul pretului anterior de 47.500 lei/actiune, lichiditatea titlurilor inregistrand o scadere importanta. Aceste actiuni au facut ieri obiectul unor transferuri de 4,8 miliarde de lei (0,1 milioane de euro).



Cele mai mari cresteri au apartinut actiunilor Artrom si Maillis, care au castigat peste 8%. In fiecare caz, tranzactiile nu au depasit 500 milioane de lei (circa 13.000 de euro).



Toti cei trei indici bursieri au inregistrat scaderi. Indicii BET si BET-C au coborat cu mai putin de 1%.



Piata RASDAQ



Una dintre cele mai interesante evolutii in sedinta de tranzactionare de ieri de pe bursa electronica RASDAQ a avut-o societatea Sedcom Librarii Mures, care a realizat un rulaj de 10,9 mld. lei (0,3 milioane euro).



S-au inregistrat trei tranzactii mari cu actiuni Sedcom Librarii, prin care s-a transferat 82,5% din capitalul social al societatii. Interesant este ca tranzactiile au fost efectuate cu putin timp inainte de inchiderea sedintei si nu au fost raportate ca fiind tranzactii speciale. In prima tranzactie s-au vandut 180.000 de actiuni, reprezentand 12,3% din capitalul social al firmei, vanzatorul fiind probabil IFB Finvest. In celelalte doua tranzactii s-au vandut pachete reprezentand 17,3%, respectiv 53% din capitalul social al societatii.



Tranzactiile s-au realizat la pretul unic de 9.000 lei/actiune, pret cu 20% mai mare decat cotatia medie a actiunilor Sedcom Librarii in sedinta precedenta.



Dintre societatile listate la categoria I, Socep Constanta si-a mentinut pozitia de cel mai tranzactionat emitent, cu 74 de tranzactii care au insumat 6,2 miliarde de lei (170.000 de euro). Pretul de tranzactionare a scazut de la un maxim de 4.250 lei/actiune, inchizand sedinta la nivelul minim de 4.090 lei/actiune.



Evolutia slaba a cursului titlurilor Socep a fost accentuata de raportarea unor rezultate pe 2004 mai slabe decat se anticipa. "Investitorii, care asteptau o majorare de capital cu actiuni gratuite la Socep si-au dat seama ca aceasta nu este posibila in urma raportarii rezultatelor. Prin urmare, ei au inceput sa vanda", explica Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.



Titlurile Braiconf au inregistrat o evolutie asemanatoare, in conditiile unui rulaj de 2,3 miliarde de lei (62.500 euro). Cotatia de inchidere a coincis cu pretul minim de 82.000 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de sedinta precedenta.



La categoria de baza, o lichiditate destul de ridicata au avut si titlurile Prodlacta Brasov, care au avut un rulaj de peste 1,4 miliarde de lei (39.000 euro). Cele 15 tranzactii s-au realizat la preturi cuprinse intre 21.100 lei/actiune si 25.500 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost de 22.500 lei/actiune, inregistrand o depreciere de 11% fata de sedinta anterioara.



Titlurile societatii Neptun Campina au inregistrat o noua apreciere la nivelul pretului mediu de tranzactionare, de aproape 12%. Rulajul a fost insa unul scazut, depasind cu putin 800 de milioane de lei (22.000 de euro).
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24