Burse - Fonduri mutuale

Petromidia a reatins maximul istoric

19.11.2004, 00:00 14

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au reatins maximul istoric de 780 lei/actiune, pentru perioada imediat urmatoare, brokerii asteptandu-se sa depaseasca acest nivel.
Evolutia buna din ultimele sedinte s-a datorat, pe langa posibile alte achizitii ale companiei Faber Invest & Trade, si hotararii luate de actionarii companiei de a permite consiliului de administratie sa deruleze o majorare a capitalului social fara a mai fi nevoie de o hotarare intr-o AGA.
"Aprecierile inregistrate s-au datorat si  modului in care a fost rezolvata chestiunea privind  majorarea capitalului social, actionarii lasand la latitudinea consiliului de administratie de a realiza o operatiune de acest gen intr-o perioada de pana la un an, in conditiile in care toata lumea se asteapta la o crestere  a pretului pe piata in acest interval de timp. Astfel, unii investitori au preferat sa cumpere de pe acum, decat sa astepte sa se duca pretul spre valoarea nominala, de exemplu," a declarat Octavian Dragolea, directorul societatii de brokeraj al European Securities. El a mai spus ca se asteapta ca actiunile Petromidia sa ajunga la o cotatie egala cu valoarea nominala intr-o perioada mai scurta de un an. Ultima tranzactie cu actiunile Petromidia s-a derulat la pretul de 775 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de cotatia precedenta. Ieri s-au derulat mai multe tranzactii cu pachete de peste 1 milion de actiuni, volumul total transferat fiind de peste 45 milioane de actiuni. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu un rulaj de 35 miliarde de lei. 
Actiunile BRD au atins un nou maxim pentru ultimul an de tranzactionare la nivelul pretului  de 33.100 lei/actiune, lichiditatea nefiind insa ridicata. La inchidere, actiunile au fost cotate la 33.000 lei/actiune, pret cu 1,5% mai ridicat fata de cel de miercuri. "Aceasta evolutie s-a datorat tocmai lichiditatii reduse, numarul micilor detinatori fiind  redus" a comentat Dragolea. Tranzactiile cu actiuni BRD au insumat 7,5 miliarde de lei.
Actiunile Petrom au pierdut 2,8%, inchiderea facandu-se la pretul minim al sedintei de 2.750 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost de 14,3 miliarde de lei.
Toti cei trei indici bursieri au inregistrat scaderi de amploare redusa. Indicele BET - FI, care urmareste evolutia actiunilor SIF, a pierdut 0,6%.
Caseta



Nici la SIF Banat - Crisana nu s-a intrunit cvorumul
La prima convocare a Adunarii Generala Extraordinare a Actionarilor (AGEA) de la SIF Banat - Crisana, reuniune care a avut loc ieri, au fost prezenti actionari reprezentand doar 0,7% din capitalul social al societatii.  Astfel, nu au fost indeplinite conditiile de cvorum pentru validarea hotararilor AGEA. Prima societate de investitii financiare (SIF)  la care s-a derulat AGEA pentru modificarea statutului conform legii pietei de capital a fost SIF Moldova, nici in acest caz nefiind indeplinite conditiile de cvorum.



Piata RASDAQ
SIF Oltenia a ajuns sa controleze peste 10% din actiunile producatorului de ulei Argus Constanta, in urma tranzactiilor derulate pe parcursul sedintei de ieri.
SIF Oltenia a cumparat ieri 10.400 actiuni Argus, aproape o treime din pachetul total de actiuni Argus tranzactionat pe parcursul sedintei, pentru care a platit 376 milioane de lei. Oltenia controleaza in prezent 10,03% din actiunile Argus, principalul actionar al companiei fiind in continuare Vasile Leu, directorul general al Argus, care detine o participatie de 11,4%. Aceste titluri au fost tranzactionate ieri la preturi cuprinse intre 35.600 lei si 36.100 lei/actiune, inchiderea facandu-se la pretul maxim. La nivelul pretului de la inchidere, actiunile au inregistart o apreciere usoara de 0,2%. Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste actiuni a fost de 1,1 miliarde de lei.
Un investitor a achizitionat peste 3,1% din actiunile companiei Bega Electromotor prin intermediul unei tranzactii speciale. Tranzactia s-a perfectat la un pret mai scazut comparativ cu cotatia din sedinta precedenta. Cumparatorul a reusit sa obtina un pret de 1.050 lei/actiune, in timp ce in sedinta precedenta, actiunile Bega Electromotor fusesera tranzactionate la 1.230 lei/actiune. pentru pachetul cumparat prin intermediul acelei tranzactii speciale, cumparatorul a platit in total 2,5 miliarde de lei. Compania este controlata de oamenii de afaceri Valentin si Emil Cristescu (frati) care impreuna detin peste 54% din actiuni.
In piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale operatorului portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 1,5 miliarde de lei. Titlurile Socep au pierdut 1%, cotatia la inchidere fiind de 2.710 lei/actiune. O apreciere importanta au inrehistrat actiunile Rompetrol SA (VEGA, care,  dupa scaderile din ultimele sedinte, au castigat  4,8%. Pe parcursul sedintei, actiunile au fost tranzactionate la preturi cuprinse intre 625 lei si 669 lei/actiune, cotatia medie fiind de 650 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a prefectat la pretul de 655 lei./actiune. Tranzactiile cu zactiunile Vega au insumat 623 milioane de lei, lichiditatea actiunilor fiind in crestere comparativ cu sedinta precedenta.
Actiunile Conpet au castigat 1,5% la nivelul cursului mediu. Cotatia la inchidere a fost de 119.000 lei/actiune, in timp ce pretul maxim la care aceste titluri au fost tranzactionate a fost de 122.000 lei/actiune. Operatiunile au insumat 1 miliard de lei.
Actiunile operatorului portuar Romportmet Galati au castigat 15%, pe fonul unor tranzactii de 435 milioane de lei. Inchiderea s-a facut la pretul de 26.000 lei/actiune, cotatia medie situandu-se aproape de 24.000 lei/actiune.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24