Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, in scadere pe o piata animata de actiunile mici

27.10.2006, 18:48 17

Bursa a inchis ieri o sedinta destul de linistita pe principalele titluri, dar animata de sectorul actiunilor mai putin lichide, care au inregistrat cresteri substantiale.
Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut 3%, pe un rulaj de 0,73 mil. euro (2,6 mil. lei), in conditiile in care compania a raportat rezultatele in primele noua luni ale anului.
"Sincer sa fiu, ma asteptam ca Rompetrol Rafinare sa-si imbunatateasca rezultatele la noua luni. Pe operational, au stat destul de bine, pierderea provenind in principal de pe partea financiara. Nu previzionez o redresare a companiei prea curand", spune Marcel Murgoci.
SIF-urile au continuat sa domine piata, tranzactiile realizate cu acestea reprezentand circa 60% din rulajul de 16 milioane de euro al pietei actiunilor.
"Sedinta de azi (n. red. - ieri) a fost una destul de surprinzatoare. Ma asteptam la niste corectii pe SIF-uri dupa cresterea puternica din ziua precedenta, insa previzionez ca acestea isi vor face aparitia in sedintele urmatoare", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EstInvest.
SIF-urile au castigat in medie 0,6%, cele mai tranzactionate fiind titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova, care au avansat cu peste 1,2%, pe rulaje de circa 3 mil. euro (10,1 mil. lei).
Indicele BET a pierdut 0,6%, pe seama evolutiei nefavorabile a titlurilor Rompetrol Rafinare, in conditiile in care celelalte actiuni lichide au miscat foarte putin.
Astfel, titlurile Petrom si Banca Transilvania au inchis la acelasi nivel de ieri, iar cele ale BRD au inregistrat o crestere usoara, de 0,5%.
Actiunile Flamingo au pierdut 3%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei.
Evolutia buna a pietei din ultima perioada s-a resimtit si la nivelul titlurilor mai putin lichide, care au inregistrat cresteri substantiale in ultimele zile, evolutie care s-a putut observa in piata si in toamna anului trecut, spun analistii.
Cresteri importante au inregistrat ieri Compa Sibiu (7,3%), Rompetrol Well Services (9,9%), Santierul Naval Orsova (14,4%), Artrom Slatina (10,8%) si Electroaparataj (9,1%).
"In general, dupa cresteri importante la nivelul titlurilor lichide urmeaza un avant pe segmentul celor mai putin tranzactionate, care raman in urma din acest punct de vedere", precizeaza Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities.

Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut ieri 3%, tranzactiile realizate cu aceste titluri insumand circa 0,73 mil. euro (2,6 mil. lei). Compania a inregistrat pe primele noua luni ale anului o pierdere de 11,6 mil. euro (41 mil. lei), comparativ cu un castig de 115 mil. euro (408,8 mil. lei) aferent aceleiasi perioade a anului trecut. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in primele trei trimestre la 1,14 mld. euro (4,02 mld. lei), in crestere cu 15% fata de perioada similara din 2005. Cursul actiunilor a atins in prima parte a sedintei un prag minim de 0,088 lei/actiune, pentru ca pe final sa revina si sa inchida aproape de maxim, la un curs de 0,0908 lei/actiune.

Titlurile Biofarm au inregistrat un avans de peste 5%, pe fondul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, in valoare de 0,43 milioane de euro (1,5 mil. lei). "Biofarmul probabil s-a contaminat de la Antibiotice Iasi. Dupa agitatia care a avut loc pe actiunile celuilalt mare producator din domeniul farmaceutic, investitorii isi fac sperante. Cred totusi ca aceste cresteri sunt in ton cu evolutia generala a pietei", spune Adrian Caramiha, presedintele Eastern Securities. In ultima luna, titlurile Biofarm au avut o evolutie ascendenta, castigand circa 22%. Pe parcursul sedintei, aceste actiuni au atins un minim de 0,66 lei/actiune si au inchis pe maxim, la 0,7 lei/actiune.

Actiunile Compa Sibiu au castigat peste 7%, inchizand ziua pe maxim, la nivelul pretului de 1,33 lei/actiune. Saltul actiunilor vine cu cateva zile inainte de raportarea rezultatelor financiare dupa primele noua luni ale anului. Conform calendarului financiar, Compa trebuie sa prezinte rezultatele in intervalul 27 - 31 octombrie. La finalul primului semestru, Compa avea un profit net de aproape un milion de euro (3,46 milioane de lei), in scadere cu aproximativ 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Valoarea tranzactiilor derulate ieri cu aceste actiuni a fost mai ridicata decat de obicei si a atins 0,22 milioane de euro (0,77 milioane lei).

Titlurile Santierului Naval Orsova au continuat seria aprecierilor sustinute din ultima perioada, urcand cu aproape maximul admis pentru o zi de tranzactionare. Cursul actiunilor a atins pe parcursul sedintei un minim de 7,9 lei/actiune, peste cel din deschidere, si un maxim de 8,35 lei/actiune, in crestere cu 14,4%, la acest pret facandu-se si inchiderea. Cresterea a venit pe fondul unei lichiditati reduse, tranzactiile realizare cu aceste actiuni insumand circa 49.000 de euro (0,17 milioane de lei). In ultima saptamana, aceste titluri au castigat circa 80%, pe o lichiditate mai ridicata decat de obicei, fapt ce a dus avansul luat de la inceputul anului la aproape 90%.

Actiunile producatorului de blocuri ceramice Ceramica Iasi au castigat 2,7%, pe fondul unor tranzactii de circa 57.000 de euro (0,2 milioane de lei). Titlurile au inchis ziua pe maxim, la 3,8 lei/actiune. Societatea a convocat o AGEA pentru data de 22 noiembrie, pentru aprobarea, intre altele, a modificarii unor proceduri pentru derularea operatiunii de majorare a capitalului social, aprobata in prima parte a anului. Majorarea respectiva prevedea marirea capitalului social cu maximum 1,39 milioane de lei, prin emiterea de actiuni la pretul de 0,5 lei/actiune. Actionarii ar fi putut sa subscrie cate o actiune noua pentru fiecare 5 titluri detinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO