Burse - Fonduri mutuale

Petromidia (RRC) a avut afaceri cu 20% mai mari in trim. I, dar tot pe pierdere merge

12.05.2010, 23:04 25

Rompetrol Rafinare (RRC), compania care opereaza rafinariaPetromidia, controlata de grupul kazah KazMunaiGaz, a realizat inprimul trimestru o cifra de afaceri de 1,71 mld. lei (417 mil.euro), in crestere cu 20% fata de perioada similara a lui 2009.

Pierderile companiei s-au redus cu 23% fata de primele trei lunidin 2009, la 224 mil. lei (54,6 mil. euro), datorita scaderiipierderilor financiare, de la 267 mil. lei la 135 mil. lei. Pe dealta parte, compania a avut pierderi din exploatare de 89 milioanede lei, de patru ori mai mari decat cele de anul trecut.Rezultatele sunt individuale, conform standardelor romanesti decontabilitate (RAS).

Potrivit bilantului, datoriile pe care compania trebuie sa leplateasca in termen de un an au crescut cu 14%, la 4,55 mld. lei(1,09 mld. euro), in conditiile in care lichiditatile de carecompania dispune insumeaza 46 mil. lei (11 mil. euro).

Rompetrol Rafinare are de rambursat la finele lunii septembriedatorii in valoare de 571 mil. euro catre statul roman.Reprezentantii grupului Rompetrol au declarat ca in acest momentcompania nu dispune de fondurile necesare pentru a-si achitadatoria si ca ar putea incerca sa negocieze cu statul o reesalonarea datoriei. Pe de alta parte, Ministerul Finantelor spera saincaseze macar jumatate din valoarea datoriei. In cazul in careRompetrol Rafinare nu plateste datoria, statul poate deveniactionar al companiei.

Kazahii au derulat la inceputul anului o oferta publica depreluare in urma careia au ajuns sa detina peste 98% din capital sivor incepe demersurile pentru delistarea companiei. Ei au platitcirca 90 de milioane de euro pentru participatiileminoritarilor.

Afacerea Petromidia a fost facuta de Dinu Patriciu care apreluat rafinaria de la stat si a vandut-o in 2007 cu tot cudatorii companiei kazahe de stat KazMunaiGaz, devenindmiliardar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO