Burse - Fonduri mutuale

Piata a dat inapoi si urmeaza sa decida urmatorul trend

10.10.2007, 19:03 20

Bursa de la Bucuresti a inregistrat prima zi de corectie, dupa sapte sedinte in care a recuperat serios, inaintand spre maximul din iulie. BET si BET-FI au pierdut fiecare 1,44%, iar rulajul din piata actiunilor a fost de 22,7 mil. euro. Pe segmentul de piata reglementat rulajele au scazut puternic insa la 13 mil. euro, iar statistica a fost sustinuta de RASDAQ, pe fondul tranzactiei deal cu titlurile Imotrust.
Adrian Ceuca, directorul general-adjunct de la Broker Cluj, estima inca de dupa sedinta de luni ca piata va cadea inapoi, spunand ca fara implicarea strainilor, investitorii autohtoni nu vor avea puterea de a sustine urcarile.
Piata astepta insa o corectie, dupa ce ultimele sapte zile de crestere au adus o revenire cu 14% pentru societatile de investitii financiare, iar BET a urcat cu aproape 10%. "Era fireasca o corectie dupa revenirea sanatoasa. Ramane de vazut daca indicii vor cadea din nou sau daca va fi o perioada mai calma care va pregati un trend ascendent. Personal ma astept sa fie vorba de al doilea scenariu", spune Adi Lupsan, director general adjunct la Intercapital Invest. El sustine ca sedintele urmatoare sunt decisive pentru stabilirea unui nou trend pe Bursa si ca exista mai multe posibilitati. Important este si aportul pe care il vor aduce pe piata investitorii straini.
Septembrie a fost o noua luna de iesiri nete de capital de pe Bursa romaneasca, strainii scotand din tara circa 4 mil. euro, dupa ce in august iesirile nete au fost de peste 26 mil. euro.
Octombrie a debutat promitator pentru investitori, cu valori ale tranzactiilor in crestere si cu unele semne care arata prezenta unor investitori mai mari la cumparare. "In ultimele sedinte incepuse sa se simta o usoara presiune la cumparare pe blue-chips-uri, preferatele strainilor. Ordinele de cumparare au ramas insa nu foarte mari, ceea ce arata ca si cei din afara asteapta un trend mai clar", spune Lupsan.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au ramas la aceeasi valoare de luni la sfarsitul sedintei de ieri, dupa ce au atins un maxim de 2,74 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor s-a ridicat la circa 3,15 mil. euro (10,55 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. BET-FI, care reflecta tendinta de ansamblu a preturilor societatilor de investitii, a pierdut ieri 1,44%, dupa ce a crescut in ultimele sapte zile cu 13,9%, de la un nivel de 75.794,87 puncte pe 27 septembrie la 86.332,20 puncte luni.

Actiunile Azomures (AZO) au sarit ieri cu 13,64%, fiind a doua zi de tranzactionare in care titlurile companiei au cunoscut o crestere importanta. Cresterile au venit dupa ce compania a anuntat vineri ca a vandut pachetul de 50% pe care il detinea la Depomures pentru 20 de milioane de dolari. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 205.000 de euro (688.000 de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Azomures s-a perfectat ieri la pretul de 0,25 lei/actiune.

Titlurile Kandia Excelent (EXC) au pierdut ieri 0,36%. Oferta publica obligatorie de preluare a 6,68% din actiunile producatorului de ciocolata, derulata de Vantas International, a fost prelungita cu aproape 30 de zile, pana la 13 noiembrie, in urma solicitarii intermediarului operatiunii, CA IB Securities. Vantas International, fond controlat de Cadbury Schweppes, ofera actionarilor minoritari un pret de 2,9 lei pe titlu, peste cotatiile Kandia-Excelent din ultima perioada.

Actiunile Bermas Suceava (BRM) s-au apreciat ieri cu 1,05%. Producatorul de bere si-a stabilit un plan de investitii de 3,7 milioane de euro pentru perioada 2007-2008, care consta in principal intr-o noua linie de imbuteliere pentru berea la sticla. Noua linie de imbuteliere, cu o capacitate de 25.000 de sticle/ora, urmeaza sa fie pusa in functiune la finele lunii aprilie sau inceputul lunii mai a anului viitor. Ultima tranzactie cu titlurile Bermas s-a perfectat la pretul de 3,84 lei/actiune.

Titlurile Transilvania Constructii (COTR) au crescut ieri cu 4,02%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 140.000 de euro (469.000 de lei), aflandu-se printre primele zece rulaje de de pe RASDAQ, primul de pe XMBS. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 0,8%, dupa sapte zile de cresteri, stabilindu-se la un nivel de 5.404,67 puncte. Ultima tranzactie cu titlurile Transilvania Constructii s-a perfectat la un pret de 440 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO