Burse - Fonduri mutuale

Piata actiunilor de la Bucuresti isi revine pe entuziasmul strainilor

03.10.2007, 19:21 12

Indicele societatilor de investitii financiare a sarit in sedinta de ieri cu peste 3%, ceea ce se traduce prin cea mai importanta urcare a acestuia din ultimele 27 de zile de tranzactionare.
Marea surpriza a pietei au reprezentat-o societatile din domeniul petrolier. Cele doua, Petrom si Rompetrol Rafinare Constanta, au pus umarul la ridicarea indicelui BET ieri cu aproape 200 de puncte, circa 2%. Petrom a sarit cu 5% si a inchis la 0,525 lei/actiune, in timp ce Rompetrol Rafinare Constanta a adus investitorilor un randament in ultimele doua sedinte ce se apropie de 9%. Continua si agitatia de pe actiunile BRD, unde si ieri s-au realizat tranzactii de peste 4 milioane de actiuni, rulaj ce a propulsat titlurile din nou pe primul loc in topul lichiditatii.
Toate simbolurile de mai sunt sunt cunoscute investitorilor drept blue-chips-uri si actiuni preferate de investitorii straini in alcatuirea unui portofoliu datorita lichiditatii si volatilitatii relativ reduse.
Urcarile puternice ale acestora vin in contextul in care piata americana a recuperat agresiv in urma deciziei bancii centrale a Statelor Unite de a reduce dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale. Dow Jones Industrial Average a atins luni un nou maxim istoric la 14.087 de puncte.
"Nu cred ca au intrat sume semnificative din afara, pentru ca inca nu s-a lamurit situatia pe bursele internationale. Aprecierea de la noi a venit pe volume normale totusi si cred ca cei de pe actiuni au renuntat sa mai vanda, date fiind urcarile inregistrate pe ultimele trei sedinte", spune Marius Veltan director general adjunct la Carpatica Invest. Valoarea tranzactiilor de pe segmentul reglementat al actiunilor a fost ieri de 20 de milioane de euro.
"Desi recuperarea de la noi este destul de agresiva, este inca prematur sa spunem ca este inceputul unui trend de crestere", spune Veltan.

Titlurile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 5%, fiind prima apreciere pe care compania o inregistreaza in ultimele sase sedinte. Cresterea vine dupa ce vineri Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondat recursul inaintat de catre actionarul minoritar Dan Paul companiei petroliere, prin care a contestat majorarea de capital social prin aport in natura aprobata in noiembrie 2005 de catre actionarii Petrom. Hotararea instantei de judecata este definitiva si irevocabila.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat ieri cu 3,69%. Cresterea din sedinta trecuta a fost a treia consecutiva, recuperandu-se astfel in mare parte pierderea de 10,43% inregistrata in perioada 20-27 septembrie. Societatea a vandut luni, prin intermediul Finwest, un pachet de 50.000 de actiuni proprii. Transferul s-a realizat la pretul de 2,4 lei/actiune, sub pretul de inchidere din ziua respectiva, valoarea acestuia ridicandu-se la aproximativ 36.000 de euro.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut ieri cu 3,57%, apreciindu-se astfel in doar doua zile cu 8,41% si recuperand din pierderile inregistrate in ultimele doua saptamani. Compania kazaha de stat KazMunaiGas, care a preluat 75% din actiunile grupului Rompetrol, a redus semnificativ numarul de contracte de livrare de titei cu firma elvetiana de comert Vitol, si a redirectionat cantitatile de petrol catre unitatea de rafinare din Romania.

Titlurile Avicola Buzau (AVZU) au crescut ieri cu 6,56%, pe fondul unei lichiditati de aproximativ 546.000 de euro (1,83 milioane de lei). Actiunile companiei au recuperat pierderea de 3,94% din ziua precedenta, continuand astfel perioada de cresteri importante, dupa ce joia trecuta au sarit cu 11,61%. Avicola Buzau a realizat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 45,25 milioane de lei, in crestere cu 31%, si a trecut pe profit, inregistrand un rezultat net de circa 290.000 de lei.

Actiunile Comnord Bucuresti (COSC) au crescut ieri cu 2,64%, pe fondul unui rulaj de 287.000 de euro (961.000 de lei). Tivichi Sterie, unul dintre actionarii companiei de constructii, a vandut luni un pachet de 55.000 de actiuni Comnord, la un pret de 26,5 lei/actiune. Valoarea transferului s-a ridicat la circa 435.000 de euro (1,46 milioane de lei). Tivichi a mai vandut pe Bursa in ultimele trei luni pachete de actiuni in valoare de 770.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO