Burse - Fonduri mutuale

Piata asteapta semnale pozitive din economie

16.05.2005, 19:50 20

Dupa doua zile de scadere, piata s-a stabilizat pe final de saptamana inregistrand chiar cresteri usoare la nivelul indicilor, cresteri care s-au situat insa sub 1%.

Piata arata in continuare ca nu are forta pentru o revenire spectaculoasa, in conditiile in care lichiditatea se mentine la un nivel destul de scazut. Desi preturile actiunilor sunt atractive pentru investitori, acestia se arata in continuare reticenti, asteptand semnale pozitive si din partea economiei nationale.

"Investitorii mari, in special cei straini, asteapta in prezent sa vada rezultatele din economie, cum ar fi atingerea tintei de inflatie sau stabilizarea cursului de schimb. In cadrul procesului investitional, investitorii straini iau in calcul mai intai stabilitatea macroeconomica si cea legislativa, si abia apoi preturile actiunilor. Partea buna e ca realizarea unor rezultate bune de catre economia nationala poate determina o crestere puternica a pietei", a explicat Valentin Ionescu, presedintele societatii de brokeraj Euro Invest Vision.

"Momentan piata nu are forta necesara unei reveniri, iar pentru perioada urmatoare putem sa ne asteptam cel mult la o crestere usoara. Daca nu apar alte vesti, pe termen scurt vor continua aceste evolutii modeste, cu variatii mici pe indicatori", considera Ionescu.

In sedinta de vineri s-a consemnat o revenire din punctul de vedere al lichiditatii pentru actiunile Banca Transilvania, rulajul acestor titluri depasind 17,7 miliarde de lei (490.000 de euro). Pretul actiunilor Banca Transilvania a inregistrat o usoara depreciere, inchizand sedinta la nivelul de 7.700 lei/actiune, in coborare cu 1,3%.

Actiunile celorlalte doua banci listate la Bursa au inregistrat cresteri de peste 2%. Titlurile BRD au inchis sedinta de tranzactionare la 43.700 lei/actiune, in urcare cu 2,3%, dupa ce atinsesera un maxim de 43.900 lei/ actiune. In cazul Bancii Carpatica, ultimul pret a fost de 5.400 lei/ actiune, marcand o apreciere de 2,8%.

Cea mai puternica crestere a zilei au inregistrat-o actiunile Rompetrol Well Services, compania de servicii petroliere a grupului Rompetrol, care au urcat in prima parte a sedintei pana la nivelul maxim de 1.890 lei/actiune. Pe final, intrarea mai putenica a vanzatorilor pe piata a coborat pretul la 1.810 lei/actiune, cotatie cu 9,7% mai ridicata decat la sfarsitul sedintei precedente. Tranzactiile realizate cu aceste titluri au insumat 1,5 mld. lei (41.000 de euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat vineri o scadere nesemni-ficativa, de 0,5%, inchizand la 890 lei/actiune, pe fondul unor transferuri de 8,8 miliarde de lei (245.000 de euro).



SIF Oltenia a adus 0,9 mil. euro la Altur

SIF Oltenia a subscris 3,3 milioane de actiuni, in valoare de 33,3 mld. lei (0,9 mil. euro), in cadrul majorarii de capital operata de catre producatorul de componente auto Altur Slatina. SIF Oltenia este actionarul majoritar al companiei, cu circa 90% din actiuni.



Piata RASDAQ

Tranzactiile derulate la sfarsitul saptamanii pe piata Rasdaq s-au ridicat la o valoare de 277 de miliarde de lei (7,65 de milioane de euro) pe seama operatiunii din cadrul ofertei publice de preluare a Cometex Suceava.

Valoarea tranzactiilor comune s-a ridicat insa la doar 11,5 miliarde de lei (317.620 de euro). Mai mult, aproape 70% din aceasta suma a fost realizata prin tranzactiile derulate cu titlurile asiguratorului Ardaf.

La prima categorie, cel mai lichid emitent a fost Rompetrol (Vega), pe suportul acestei societati realizandu-se tranzactii in valoare de aproape 595 milioane de lei (16.400 de euro). In conditiile unui pret la inchidere de 690 de lei/actiune, cotatia a castigat vineri 1,47% fata de sedinta anterioara. La putin timp dupa inceputul sedintei, actiunile Vega au atins un maxim de 696 lei/actiune. Pretul minim al sedintei de vineri a fost insa de 668 de lei/actiune.

O evolutie buna a cursului a inregistrat si IAR Brasov, cu o crestere a cursului actiunilor de 10%. Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de elicoptere s-a derulat la pretul de 11.000 de lei/actiune, dupa ce cotatia urcase pana la un maxim de 12.400 de lei/actiune.

Tranzactiile derulate cu actiunile Ductil Buzau nu au depasit 253 de milioane de lei (7.000 de euro). In conditiile acestei lichiditati scazute, cursul mediu al titlurilor producatorului de electrozi (5.332 de lei/actiune) s-a depreciat cu 2,65% fata de sedinta anterioara, in conditiile unui pret la inchidere de 5.600 de lei/actiune.

Pentru actiunile Ductil, minimul sedintei de vineri s-a situat la nivelul de 5.300 de lei/actiune. Conform ultimei raportari catre Rasdaq, societatea Fro detine 70,87% din capitalul social al companiei, iar fondul de investitii Broadhurst mai are 11,77% din actiuni.

In conditiile unei lichiditati extrem de reduse, cotatia actiunilor Confectii Vaslui s-a depreciat usor, cu 0,79%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a efectuat la 2.500 de lei/actiune, aproape de nivelul maxim al zilei de 2.550 de lei/actiune. Pentru producatorul de textile, minimul sedintei a fost de 2.300 de lei/actiune.

Actiunile Neptun Campina au evoluat intre limitele de 210.000 de lei/actiune si 270.000 de lei/actiune, pentru ca ultima tranzactie sa se desfasoare la 220.000 de lei/actiune. Pretul de referinta a fost stabilit la 245.952 de lei/actiune, la acest nivel inregistrandu-se o scadere de 9,38% fata de sedinta precedenta.

andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO