Burse - Fonduri mutuale

Piata s-a corectat ieri, in ton cu asteptarile brokerilor

28.02.2008, 17:35 18

Bursa a confirmat ieri asteptarile brokerilor care prevedeau o usoara corectie a pietei dupa cresterile puternice din ultimele sedinte de tranzactionare, inregistrand scaderi ale principalilor indici.
Indicele general al pietei, BET-C, a pierdut ieri 1,9%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a pierdut la randul sau aproape 2%. Nici SIF-urile nu au mai fost indiferente ieri la scaderile din piata, BET-FI pierzand si el 2,2%.
"Pierderile de ieri reprezinta de fapt o corectie asteptata dupa cresterile puternice din ultima perioada, piata neputand sa se aprecieze incontinuu. In plus, si pietele externe au suferit scaderi pe parcursul sedintei de ieri", spune Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Vest.
Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri, principalele piete externe inregistrau scaderi in tonul celor de la Bucuresti. Astfel, indicele austriac ATX pierdea 1,37%, indicele francez CAC-40 0,41%, iar indicele FTSE 100 din Marea Britanie scadea cu 0,63%.
In SUA, ultima sedinta de tranzactionare a adus o apreciere de 0,9% pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE), in ciuda stirilor negative venite din sectorul imobiliar american. "Poate ca estimarile privind o noua reducere de catre Fed a ratei de dobanda au tinut pe "verde" piata din State. Practic, investitorii nu au mai tinut cont de indicatorii din sectorul imobiliar si au continuat sa cumpere", spune Rusu. El este de parere ca preturile scazute din ultima vreme au dus la un val de cumparari nu numai pe piata romaneasca, ci si pe celelalte piete internationale.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 13,2 mil. euro (48 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,2 mil. euro (4,4 mil. lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat ieri un rulaj de 7,4 mil. euro (27 mil. lei), reprezentand peste jumatate din tranzactiile cu actiuni din piata. "Cred ca in piata au intrat atat investitori seriosi, investitori mai mari, poate chiar straini, cat si investitorii romani care au avut cash si au asteptat cele mai bune preturi pentru a cumpara. Bursa din Romania ofera oportunitati bune si are perspective foarte mari de dezvoltare", spune Rusu. El este de parere ca in ultimele zile din aceasta luna piata va continua sa se aprecieze, luna martie urmand sa fie o luna de acumulari, in care stirile care vor veni vor putea decide directia in care va continua Bursa.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au stagnat ieri, pe fondul unui rulaj de circa 1,1 milioane de euro (3,9 milioane de lei). Societatea a incheiat anul trecut cu un castig net de 33,5 mil. euro (122,8 mil. lei), in crestere cu 47,7% comparativ cu nivelul de 83,1 mil. lei consemnat in 2006, rezultat care a plasat SIF Banat-Crisana pe primul loc in topul profitabilitatii celor cinci SIF-uri. Profitul brut raportat de societate s-a cifrat la 35,7 mil. euro (130,7 mil. lei). Veniturile au crescut cu 18,6%, de la 154,2 milioane de lei in 2006 la circa 50 mil. euro (182,9 mil. lei), in timp ce cheltuielile au fost reduse cu 21%, la 14,3 mil. euro (52,1 milioane de lei).

Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 3,34%, pe fondul unui rulaj de circa 0,3 mil. euro (1 mil. lei). Titlurile companiei de transport al energiei electrice au facut in sedinta trecuta si obiectul unei tranzactii pe piata DEAL, unde partile negociaza direct pretul, in valoare de 1,1 milioane de euro (4 milioane de lei). Tranzactia s-a perfectat la un pret de 26 lei/actiune, cu 13% sub pretul de referinta. Actiunile Transelectrica au pierdut de la inceputul lunii aproximativ 6%, scazand de la un pret de 30,6 lei/actiune pe 1 februarie, in vreme ce de la inceputul anului titlurile companiei au scazut cu 34%. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 28,9 lei/actiune.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au pierdut ieri 4,15%, pe fondul unei lichiditati de circa 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, vrea sa atraga intre 50 si 100 de milioane de euro de la un numar de investitori locali si straini pentru lansarea unui fond inchis de investitii pe care intentioneaza sa-l listeze apoi la Bursa. Decizia de lansare a unei societati de administrare si a fondului inchis de investitii va fi discutata impreuna cu actionarii societatii in cadrul Adunarii Generale de la inceputul lunii aprilie. Ultima tranzactie cu actiunile Broker Cluj s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 2,08 lei/actiune.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN) au crescut ieri cu 2,36%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 146.000 de euro (0,5 milioane de lei), reprezentand cel mai mare rulaj de pe piata RASDAQ. Compania de servicii din domeniul petrolului si gazelor, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obtinut anul trecut un profit net de 16,1 mil. euro (53,9 mil. lei), cu 40% peste cel realizat in 2006. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 40%, pana la 60,8 mil. euro (203 mil. lei). In ultimul trimestru al anului trecut, castigul net al companiei s-a cifrat la 2,63 mil. euro (9,1 mil. lei), cu 28% mai ridicat fata de aceeasi perioada din 2006.

Actiunile Transilvania Constructii (COTR) au pierdut ieri 1,24%, pe fondul unui rulaj de 39.000 de euro (141.000 de lei). Compania a raportat pentru anul trecut un profit net de circa 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei), de peste doua ori mai mare comparativ cu cel obtinut in 2006. Afacerile companiei s-au majorat in aceeasi perioada de aproape doua ori, ajungand la 18,6 milioane de euro (67,9 milioane de lei). Veniturile companiei au urcat anul trecut la circa 21,3 milioane de euro (77,9 milioane de lei), in conditiile in care cheltuielile totale s-au ridicat la 18,5 milioane de euro (67,6 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat la pretul de 375 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO