Burse - Fonduri mutuale

Piata si-a mai tras sufletul

24.10.2006, 18:31 16

SIF Moldova si SIF Muntenia au fost cele mai lichide actiuni in sedinta de luni, inregistrand si o corectie serioasa. Toate SIF-urile au inchis ieri pe minus, dupa ce in ultimele doua luni au crescut puternic.
Indicele BET-FI a scazut cu 2,86%, pe fondul unei valori totale de tranzactionare a SIF-urilor de circa 8,5 mil. euro (30 mil. lei), aproximativ 50% din valoarea totala a tranzactiilor efectuate ieri la Bursa. SIF Oltenia si SIF Moldova au inregistrat din nou cea mai mare lichiditate din piata, dar de data aceasta cotatiile au scazut cu 3,3% si, respectiv, 3,4%. Valoarea totala a tranzactiilor efectuate cu actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova a fost de 2,7 mil. euro (9,6 mil. lei) si, respectiv, 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei).
Indicele BET a urcat cu 0,6% pe fondul unei lichiditati in crestere, ajutata si de noile maxime atinse de majoritatea titlurilor. Valoarea totala a tranzactiilor efectuate in piata s-a ridicat la 17,2 mil. euro (60,7 mil. lei).
Actiunile Bancii Transilvania au inchis la aceeasi cotatie ca in sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute, BRD a castigat 0,52%, iar Transelectrica a pierdut 3,37% pe fondul unei valori de tranzactionare de 0,7 mil. euro (2,5 mil. lei).
Actiunile companiilor petroliere, Rompetrol Rafinare (Petromidia) si Petrom, au inregistrat evolutii diferite, prima apreciindu-se cu 2,8%, iar cea din urma pierzand 0,8%.
Titlurile Rompetrol au facut obiectul unei tranzactii deal in valoare de circa 1 mil. euro (3,6 mil. lei) la un pret de 0,0923 lei/ actiune. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfetat pe piata regular la un pret de 0,095 lei/actiune.
"Ambele titluri trec printr-o perioada de stabilizare a cotatiei. Rompetrol vine dupa un an cu o evolutie dramatica, iar Petrom oscileaza intr-un interval de pret de 0,615-0590 lei/ actiune. Rezultatele la noua luni vor influenta decisiv cotatiile acestor doua actiuni. De altfel, piata se raporteaza inca de pe acum la estimarile facute de analistii financiari", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.
"Piata a ajuns la maxime istorice. Cand se intampla acest lucru, multi investitori vor sa-si marcheze profitul. Aceasta poate fi o explicatie si pentru corectia de ieri inregistrata de SIF-uri. Eu ma astept la o stabilizare a cotatiilor pe maxime cu mici oscilatii in jurul acestor valori", spune Rares Nilas.

Titlurile SIF Moldova au scazut in sedinta de ieri cu 3,4%, cea mai mare scadere din randul SIF-urilor. Actiunea a fost a doua ca lichiditate din piata, dupa SIF Oltenia, valoarea tranzactiilor efectuate cu aceste titluri fiind de 2,5 mil. euro (8,9 mil. lei). "Nu putem spune ca s-a intrat pe un trend descendent. Cred ca este normala o asemenea corectie dupa o crestere asa de brusca. Trebuie sa ne gandim ca in iunie-iulie pretul SIF-urilor nu era decat 60% din cel actual. Valorile mari de tranzactionare se datoreaza faptului ca unii dintre detinatorii SIF-urilor au fost tentati sa vanda, incurajati de maximele atinse de aceste titluri", spune Rares Nilas.

Actiunile Antibiotice au crescut luni cu 5,42%, pe fondul unui volum de tranzactionare de 0,9 mil. euro (3,2 mil. lei). Vineri, titlurile Antibiotice se apreciasera cu circa 6%, detaliile legate de procesul de privatizare in care se afla compania incurajand investitorii. "Este clar ca evolutia pretului la aceste actiuni se afla in stransa legatura cu apropiata incheiere a procesului de privatizare. In piata se fac speculatii cu privire la pretul pe care il va oferi cumparatorul companiei, iar investitorii spera ca acest pret va fi oferit si in piata", spune Rares Nilas. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat in sedinta de luni la un pret de 1,75 lei/ actiune.

Titlurile Biofarm au crescut cu circa 4,7%, urmand trendul de apreciere inregistrat de cealalta actiune din domeniul faramaceutic, Antibiotice. "Este normal ca si Biofarm sa aiba o evolutie pozitiva. Ambele companii sunt profitabile, iar dupa incheierea procesului de privatizare de la Antibiotice, ultima tinta a investitorilor in acest domeniu ramane Biofarm. Piata este incurajata de pretul neasteptat de mare obtinut din privatizarea Terapia", sune Rares Nilas. Terapia Cluj a fost achiztionata anul acesta de catre grupul indian Rambaxy in schimbul a 324 mil. dolari. Biofarm a inchis sedinta de ieri la o cotatie de 0,67 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica au crescut in sedinta de ieri cu 3,13%, pe fondul unei valori totale a tranzactiilor de 0,4 milioane de euro (1,7 milioane de lei). Evolutia actiunii din ultima vreme este una pozitiva, in ultimele 2 luni cotatia apreciindu-se cu peste 10%. "Evolutia acestei actiuni se afla in stransa legatura cu situatia actionariatului. Structura actionariatului la Turbomecanica este inca neclara. In piata circula zvonuri conform carora PAS-ul a fost desfiintat. Eu insa nu am primit niciun comunicat oficial din partea companiei in acest sens", apreciaza Rares Nilas. La inchidere, pretul unei actiuni Turbomecanica era de 0,825 lei/ actiune.

Actiunile Sinteza Oradea au pierdut ieri peste 11%, tranzactiile realizate cu aceste titluri fiind totusi scazute, valoarea acestora ridicandu-se la aproape 13.000 de euro (45.500 de lei). De la inchiderea ofertei publice de cumparare de la jumatatea lui septembrie, prin care omul de afaceri Tibor Tincau a reusit sa controleze peste 80% din companie, investitorii si-au pierdut interesul. Ca urmare, actiunile Sinteza au intrat pe un trend descendent, acestea pierzand peste 40%, dupa ce se apreciasera de peste 3 ori de la inceputul acestui an. La inchidere, titlurile Sinteza Oradea au fost tranzactionate la un pret de 0,4 lei/actiune, cu circa 51% mai scazut fata de inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO