Burse - Fonduri mutuale

Piaţa SUA, centrul de profit al ruşilor de la TMK Slatina în S1

Piaţa SUA, centrul de profit al ruşilor de la TMK...

Autor: Radu Bostan

14.08.2014, 00:07 578
Producătorul de ţevi din oţel TMK-Artrom Slatina (ART - simbol bursier), deţinut de grupul rus TMK, a de­păşit nivelul de 530 milioane de lei (120 mil. euro) la vân­zările semestriale cu ajutorul pieţei americane, către care şi-a dublat livrările faţă de anul trecut, în condiţiile unui recul puternic al vânzărilor în Europa.

Proprietarii ruşi ai uzinei din Slatina au realizat astfel mai mult de 17% din afaceri prin exporturi către SUA, piaţă unde au obţinut şi cea mai bună marjă de profit din primul semestru, de 30%, faţă de marja de 17% realizată în Euro­pa. „În S1 2014 preţurile de vânzare ale ţevilor (...) au avut o evoluţie crescătoare în piaţa nord-americană cu 4%, iar în piaţa internă şi cea europeană o uşoară scă­dere cu 0,5%“, spune conducerea TMK-Artrom în raportul semestrial.

Grupul rus TMK, unul dintre cei mai mari producători de ţevi din lume, a cumpărat uzina de la stat în 2004, iar de atunci producţia fabricii a crescut constant, de la 69.000 de tone la 180.000 de tone anul trecut. Compania şi-a propus ca în acest an să producă 196.000 de tone de ţevi, iar după şase luni, ţinta era atinsă în proporţie de peste 50%.

TMK-Artrom este una din rarele poveşti de succes în istoria privatizărilor din sectorul oţelului. Combinatul de la Galaţi a redus capacitatea de producţie la jumătate şi se zbate în pierderi, în timp ce uzinele cumpărate de ruşii de la Mechel în 2002-2003 au fost vândute anul trecut pe o sumă simbolică şi acum sunt în insolvenţă.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- evoluţia vânzărilor din activitatea de bază ; bugetul companiei pe 2014

- evoluţia preţurilor de vânzare a ţevilor în România şi SUA; preţul mediu; impactul politicii antidumping din SUA 

- situaţia consumului în Europa vs producţia de ţeavă pentru sudură 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO