Burse - Fonduri mutuale

Piscan, EFG: "Ma astept ca 2009 sa fie un an al delistarilor"

07.01.2009, 19:12 17

Nicio societate nu a fost interesata sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultimele sapte luni, criza financiara descurajand antreprenorii sa caute finantare prin intermediul pietei de capital.

Potrivit informatiilor furnizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), din luna mai a anului 2008 si pana in prezent, institutia nu a aprobat niciun prospect de oferta publica de vanzare de valori mobiliare in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Piata locala de IPO-uri (Initial Public Offering) a fost dinamica mai ales in prima parte a anului trecut, chiar daca nu toate companiile care au derulat oferte au reusit sa atraga de la investitori nivelul tintit de resurse financiare.
Mai exact, in primele cinci luni ale 2008 au existat cinci oferte publice initiale de titluri derulate de: fondul inchis de investitii STK Emergent, procesatorul de PVC Teraplast Bistrita, producatorul de contoare Contor Group din Arad, compania de constructii Pomponio din Alba Iulia si listarea de tip passporting a Erste Bank. Oferta Pomponio a fost subscrisa in proportie de 62%, compania ratand astfel tinta de a se lista la Bursa.
"Absenta IPO-urilor este explicabila. Atunci cand actiunile sunt scumpe, le scoti la vanzare, iar cand sunt foarte ieftine le delistezi. Eu nu cred ca derularea unui IPO sau subscrierea in cadrul unui IPO sunt oportune in actualele conditii de piata. Astfel, ma astept ca anul 2009 sa fie un an al delistarilor", a spus Mihai Piscan, broker la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.
Reprezentantul casei de brokeraj este de parere ca situatia actuala in care antreprenorii nu iau in calcul piata de actiuni ca sursa de finantare este un paradox, pentru ca sursele de finantare, asemeni creditelor bancare, au devenit tot mai greu accesibile si mai costisitoare.
"In mod ipotetic, daca un antreprenor ar fi interesat acum sa isi listeze compania, i-as propune sa intre cu un pret foarte mic de oferta si i-as aduce la cunostinta riscul foarte ridicat al derularii unui IPO in conditiile de fata", a continuat Piscan.
Pe de alta parte, aversiunea ridicata la risc si scaderile dramatice suferite de piata actiunilor anul trecut vor stimula piata de obligatiuni si emisiunea de obligatiuni.
"In principal piata de obligatiuni municipale va avea de castigat in 2009, apatia la risc a investitorilor va trece in plan secund obligatiunile corporative", a conchis Piscan.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO