Burse - Fonduri mutuale

Pogonaru divizeaza Prodplast pentru a dezvolta un proiect imobiliar pe terenul companiei

Pogonaru divizeaza Prodplast pentru a dezvolta un proiect imobiliar pe terenul companiei

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri: Nu vrem sa vindem terenul pentru ca taxele notariale sunt aberante. Spre exemplu, la o valoare a terenului de 50 de milioane euro, 8 milioane de euro s-ar duce pe taxe.

23.10.2007, 19:44 35

Prodplast, cotata pe Bursa, are o capitalizare de circa 47 mil. euro, iar terenul pe care este amplasata fabrica valoreaza in acest moment peste 40 mil. euro, potrivit preturilor vehiculate pe piata imobiliara.
Producatorul de mase plastice intentioneaza sa se divizeze, in urma acestui proces urmand sa rezulte o alta societate, care sa includa activele de valoare ale Prodplast, care va include si terenul in cauza.
Florin Pogonaru si-a propus sa finalizeze divizarea societatii pana la sfarsitul acestui an, operatiunea situandu-se la acest moment intr-o faza destul de avansata.
El controleaza aproape integral societatea de consultanta Central European Financial Services (CEFS), care controleaza la randu-i vehiculul de investitii Nord SA (NORD) listat pe piata RASDAQ.
Societatea Nord SA a preluat in luna mai a anului trecut un pachet de 21,6% din actiunile Prodplast si in acest moment detine aproape 25% din actiuni.
"Nu am vrut sa depasesc procentul de 33% din Prodplast pentru ca eram obligat sa fac oferta publica de preluare. Ideea care a stat la baza achizitiei Prodplast a fost ca eu si sotia mea ne pricepem la plastice pentru ca aveam aceasta experienta cu Romcolor 2000 si tehnologia necesara", explica Florin Pogonaru.
El a precizat ca divizarea va fi simetrica, in sensul ca actionarii actuali isi vor pastra detinerile in noua societate care se va desprinde din Prodplast, care, potrivit lui, ar trebui sa fie listata si ea pe Bursa, decizie care nu a fost inca discutata in adunarea generala a Prodplast.
Compania intentioneaza sa reloce activitatea la periferie, unde a achizitionat deja un teren de 9,1 hectare situat pe DN3.
"Divizarea are ca scop separarea celor doua activitati, cea de producere a maselor plastice de cea imobiliara. N-am inceput sa port discutii despre proiectul imobiliar pentru ca ar trebui sa vorbesc despre ceva utopic avand in vedere ca fabrica este amplasata pe acel teren", considera Pogonaru.
El a mai precizat ca investitiile necesare relocarii fabricii depasesc resursele de care dispune societatea sau ar putea atrage printr-o majorare de capital. Din acest motiv, Prodplast cauta in plus aliante cu producatori din domeniu.
Pentru acest an, Prodplast estimeaza un profit mai mare cu 24%, pana la 4,9 mil. lei (1,4 mil. euro) pe fondul unor venituri in crestere cu 4,4%, la 69,2 mil. lei (20,3 mil. euro). "Nu vrem sa vindem terenul pentru ca taxele notariale sunt aberante. Spre exemplu la o valoare a terenului de 50 de milioane euro, 8 milioane de euro s-ar duce pe taxe. Lasam toate optiunile deschise, inclusiv majorarea capitalului Prodplast", spune Pogonaru.
El este de parere ca finalizarea relocarii fabricii ar putea dura 2-3 ani de zile, in conditiile in care numai aprobarile necesita circa un an de zile.
In ceea ce priveste strategia de dezvoltare a Prodplast, Pogonaru spune ca societatea se va indrepta spre produse cu grad de valoare mai ridicata si va renunta la cele nerentabile, cum ar fi folii de plastic mari pentru impachetat.
In plus, compania ar putea beneficia in viitor de tehnologia aditivilor Romcolor 2000, care imbunatatesc calitatea plasticului.
Vehiculul de investitii Nord SA, pe care Florin Pogonaru il controleaza indirect, detine pe langa pachetul de 25% din actiunile Prodplast si mai multe participatii in companii hoteliere, respectiv 6% din actiunile Ana Hotels, un pachet de 39,7% din actiunile European Drinks Complex, respectiv pachete de control a doua "cochilii" rezultate din divizarea unor societati, respectiv Floreasca Development si Nord Hotel& Business Center.
Cele doua societati din urma nu mai au practic activitate si ar putea fi desfinatate in viitorul apropiat, insa, potrivit lui Pogonaru, Floreasca Development mai detine inca in patrimoniu un teren de circa 5,5-6 hectare situat pe autostrada Bucuresti-Pitesti, destinat unui proiect logistic.
Florin Pogonaru deruleaza in prezent cu CEFS doua proiecte in domeniul telefoanelor mobile, la care lucreaza de doi ani.
Unul dintre ele, denumit "sell bazar", care a fost implementat si in India, Banglades sau Filipine, ar putea fi lansat pana la finele anului acesta si este asemanator unei aplicatii eBay pe telefonul mobil. CEFS a achizitionat deja licenta pentru soft si urmeaza sa poarte negocieri cu operatorii de telefonie mobila din Romania.
Cel de-al doilea proiect "mobile payment", consta intr-o aplicatie care opereaza transferuri bancare prin intermediul telefonului mobil, creat in scopul usurarii tranzactiilor incheiate in cadrul primei aplicatii, si ar putea fi lansat in circa 6 luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO