Burse - Fonduri mutuale

Popp cauta 100 mil. euro pentru Impact

Popp cauta 100 mil. euro pentru Impact

Dan Ioan Popp, presedintele Impact, ramane fidel Bursei de la Bucuresti

04.05.2007, 19:15 16

Conducerea companiei de dezvoltare imobiliara Impact a anuntat dupa ultima Adunare Generala a Actionarilor ca are in vedere o emisiune de actiuni cuprinsa intre 30 si 100 mil. euro si cooptarea in actionariat a unor fonduri de investitii si grupuri financiar-bancare importante, pentru finantarea proiectelor viitoare.
Contactat de catre ZF, presedintele Impact, Dan Ioan Popp, nu a oferit prea multe detalii privind modul in care se va realiza emisiunea de actiuni. Singurul lucru cert este ca Impact va cauta finantare tot pe piata romaneasca de capital, neluand deocamdata in calcul o listare pe pietele internationale.
"Consiliul de Administratie a fost mandatat sa gaseasca cele mai bune solutii pentru realizarea unei emisiuni de actiuni care sa permita si unor investitori straini sa cumpere un pachet de actiuni in cadrul Impact. Nu este insa vorba despre o vanzare a unui pachet de actiuni detinut de cineva", a precizat Popp.
Totusi, chiar in cazul in care Impact va realiza o oferta publica de actiuni, o parte din actionarii companiei ar trebui sa-si vanda drepturile de preferinta pentru a oferi posibilitatea unor noi investitori sa intre in companie, ceea ce automat ar insemna o diminuare a participatiei acestora.
Dan Ioan Popp detine circa 30,2% din actiunile Impact, iar impreuna cu ceilalti manageri si administratori ai companiei controleaza circa 42% din actiuni, potrivit informatiilor publicate in raportul anual al companiei.
Pe de alta parte, fondurile de investitii straine au acumulat pachete importante de actiuni in ultimii ani, detinand in prezent circa 36% din companie. Dintre fondurile straine, cele mai importante participatii le detin americanii de la Julius Baer si suedezii de la East Capital, fiecare cu peste 5% din actiuni. Prin cooptarea unor importanti investitori straini in actionariat, managementul Impact incearca sa-si asigure finantarea mai usoara a proiectelor pe care le are in derulare sau pe care intentioneaza sa le demareze.
Cel mai important proiect al companiei este dezvoltarea unui cartier rezidential cu circa 5.000 de locuinte in zona "Dealul Lomb" din Cluj-Napoca, care necesita o investitie estimata de reprezentantii companiei la 300 mil. euro. Proiectul se va derula in parteneriat public-privat, in cadrul caruia Primaria municipiului Cluj-Napoca pune la dispozitie un teren de circa 204 hectare.
Seful Impact a anuntat inca de la inceput ca intentioneaza sa asigure o parte din finantarea acestui proiect prin intermediul pietei de capital.
De asemenea, compania a anuntat ca a primit oferte din partea unor fonduri de real-estate internationale in vederea participarii acestora la proiecte ale Impact.
"In privinta pietei, nu cred ca e recomandabil sa iesim in acest moment pe pietele straine, avand in vedere ca suma nu este suficient de mare, iar iesirea pe o piata straina ne-ar obliga sa ne schimbam standardele. Oricum piata romaneasca s-a dezvoltat in ultimii ani, iar investitorii straini care doresc sa cumpere actiuni ne gasesc si aici", sustine Popp.
Impact este una dintre cele mai active companii in ceea ce priveste finantarea prin intermediul pietei de capital, realizand in ultimii ani mai multe majorari de capital si emisiuni de obligatiuni. De la listarea companiei, in 1997, aceasta a realizat nu mai putin de 20 de majorari de capital prin incorporarea profitului si distribuirea de actiuni gratuite, sau prin aporturi de capital din partea actionarilor.
Compania are acum un capital social de 100 mil. lei (29,4 mil. euro) si o capitalizare bursiera de circa 800 mil. lei (240 mil. euro).
Impact are in vedere pentru acest an si o majorare de capital cu actiuni gratuite, in valoare de circa 35 mil. lei, din rezervele constituite din profitul anilor precedenti. Compania si-a reevaluat anul trecut activele conform standardelor de contabilitate internationale, obtinand un castig din reevaluare de 65,4 mil. lei (19,5 mil. euro).
Aceasta suma a figurat in contul de profit si pierdere al companiei pe 2006 intocmit conform IFRS, insa situatiile financiare acceptate atat de Bursa, cat si de Ministerul de Finante au fost realizate conform legislatiei romanesti, neluandu-se in calcul castigul din reevaluare.
In acest an insa, compania poate realiza raportarile conform IFRS, astfel ca profitul din reevaluare de anul trecut ar urma sa se regaseasca in profitul brut pentru acest an. Impact si-a bugetat pentru acest an si un profit operational de 27,5 mil. lei (8,2 mil. euro), rezultand un profit brut pentru acest an de circa 92,9 mil. lei (27,7 mil. euro), de aproape 4 ori mai mare decat anul trecut. De asemenea, compania si-a bugetat o dublare a veniturilor, la 290 mil. lei (85,5 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO