Burse - Fonduri mutuale

Portofoliile ZF, ajustate dupa rezultatele pe T1

Portofoliile ZF, ajustate dupa rezultatele pe T1
18.05.2009, 17:41 19

ZF a realizat ieri noi ajustari in portofolii, dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru de catre companiile listate, in conditiile in care pe Bursa au aparut si primele corectii importante dupa doua luni de cresteri.

Actiunile companiei de morarit si panificatie Boromir Prod Buzau (SPCU) au inlocuit titlurile producatorului de ulei Argus Constanta (UARG) in portofoliul ZF Conservator. Ambele companii activeaza in industria alimentara, insa Argus a inregistrat in primul trimestru o scadere cu 46% a cifrei de afaceri, iar profitul companiei s-a redus cu 98%. Evolutia pretului uleiului in ultimul an a fost extrem de volatila, in timp ce la paine oscilatiile sunt mici. De cealalta parte, Boromir Prod Buzau a inregistrat o reducere de 29% a afacerilor, insa profitul a scazut cu 9%. Titlurile SPCU au fost listate la Bursa, ceea ce-i asigura o vizibilitate mai buna.
In portofoliul ZF Moderat, titlurile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) au fost inlocuite de cele ale Oil Terminal (OIL). Socep a anuntat saptamana trecuta ca a pierdut singurul client al terminalului de containere, ceea ce ar putea determina reducerea cifrei de afaceri cu 40% sub nivelul bugetat pentru 2009. Conducerea companiei nu a anuntat inca ce masuri va lua in continuare. De cealalta parte, Oil Terminal a reusit sa compenseze reducerea afacerilor derulate cu grupul Rompetrol si a raportat o crestere de 633% a profitului.
Retailerul Flamingo (FLA) si compania de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) au iesit din ZF Agresiv, fiind inlocuite de Santierul Naval Orsova (SNO) si Rompetrol Well Services (PTR). Flamingo a raportat vanzari cu 40% mai mici, iar sectorul de retail IT si de produse electrocasnice este printre cele mai afectate de criza.
Dafora continua sa raporteze marje de profit reduse, fiind afectata mai ales pe segmentul de constructii. Santierul Naval Orsova a raportat afaceri si profit in crestere si dispune inca de comenzi din anii trecuti, in timp ce PTR are inca marje de profit ridicate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24