Burse - Fonduri mutuale

Preluarea de catre Alro Slatina aduce profit la Alum Tulcea

06.11.2006, 16:56 36

Producatorul de alumina Alum Tulcea a raportat pe primele 9 luni ale acestui an un profit de 6 milioane de euro (21,4 milioane de lei), potrivit unui raport publicat pe piata RASDAQ. Rezultatele financiare vin dupa ce in primele trei trimestre ale anului trecut compania inregistra o pierdere de 21,4 milioane de euro (77,6 milioane de lei).
Compania tulceana, unde actionar majoritar este Alro Slatina, a reusit sa-si dubleze cifra de afaceri la 123 de milioane de euro (434 de milioane de lei), fata de cele 57 de milioane de euro (206 de milioane de lei) inregistrate pe primele 9 luni ale anului trecut. Alum este cel mai mare producator de alumina calcinata din Romania, element utilizat ca materie prima in productia de aluminiu primar.
Societatea tulceana trecuse pe profit inca de la jumatatea anului, compania raportand atunci o cifra de afaceri dubla pe fondul avansului vanzarilor. Alum a produs 291.000 de tone de alumina, din care 78,36% au fost vandute catre Alro Slatina. Un alt client important a fost producatorul elvetian Glencore, care a achizitionat 13,95% din productia societatii. Alro a raportat un profit triplu pe primele 9 luni ale anului, compania beneficiind de cresterea pretului la aluminiu pe pietele internationale.
Alum Tulcea a anuntat la mijlocul acestui an incheierea unui contract cu Banca Comerciala Ion Tiriac (care ulterior a fuzionat cu HVB Bank) prin care compania imprumuta circa 10 milioane de euro necesare capitalului de lucru. Reprezentantii companiei au afirmat ca acordul este de fapt o prelungire a unui credit mai vechi acordat societatii, si ca un contract asemanator a fost incheiat si cu ING.
Pachetul majoritar al societatii a fost achizitionat de producatorul de aluminiu primar Alro in septembrie anul trecut. Acesta a preluat un pachet de actiuni echivalent cu 68% din capitalul social al companiei in urma unei tranzactii efectuate atunci pe Bursa Electronica RASDAQ. Piochet Consultants, proprietarul pachetului, a obtinut in schimbul acestei tranzactii suma de 7 milioane de euro, Alro oferind un pret de 6,5 lei/actiune.
La inceputul acestui an, SIF Banat-Crisana si-a vandut participatia de 24,09% din actiunile producatorului de alumina, titlurile fiind achizitionate de Alro in urma ofertei publice obligatorie de preluare initiate de compania slatineana. Societatea de investitii financiare a obtinut in urma tranzactiei circa 2,5 milioane de euro, iar Alro si-a majorat participatia la 92,75% din capitalul social. Actionariatul Alro a aprobat in iulie 2006 fuziunea cu principalul sau furnizor, Alum Tulcea, producatorul de aluminiu urmand sa participe cu circa 90 de milioane de euro la majorarea de capital intreprinsa de Alum in acest an. In prezent Alro detine un pachet de 98,21% din actiunile societatii tulcene. Alro a mai aprobat in acest an si fuziunea cu Alprom Slatina, producator de profile din aluminiu.
Ultima tranzactie cu titlurile Alum s-a perfectat pe piata RASDAQ la un pret de 6,5 lei pe actiune, capitalizarea bursiera a companiei fiind de 49,8 milioane de euro.


Alum este detinut in proportie de 92,75% de Alro Slatina incepand cu ianuarie 2006, in urma ofertei publice obligatorii.
Actionarii Alro au aprobat majorarea de capital de la Alum, 96 de milioane de euro fiind atrasi prin emisiune de actiuni.
In august, compania anunta contractarea unui credit in valoare de 10 milioane de euro de la Banca Ion Tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO