Burse - Fonduri mutuale

Pretul actiunilor Amonil s-a dublat in doua saptamani desi combinatul este in pericol de executare silita

Pretul actiunilor Amonil s-a dublat in doua saptamani desi combinatul este in pericol de executare silita
07.06.2009, 18:00 258

Actiunile producatorului de ingrasaminte Amonil Slobozia (AMO) si-au dublat valoarea pe Bursa in ultimele doua saptamani si jumatate, iar vineri a continuat sa inregistreze cresteri cu toate ca firma este amenintata ca va fi executata silit de catre firma Riverside Development Limited, careia Amonil trebuie sa-i plateasca 53,8 mil. lei (12,9 mil. euro) conform unei decizii judecatoresti.

Riverside Development, care a cumparat creantele pe care Distrigaz Sud le avea fata de Amonil, are de recuperat in total circa 90 mil. lei (21,5 mil. euro), potrivit omului de afaceri Ioan Niculae, care a iesit din actionariatul Amonil in februarie.
Amonil a propus cedarea unor active in contul datoriei catre Riverside, cu conditia ca firma sa-i inchirieze apoi instalatiile pe o perioada de minim 5 ani, pentru a-si putea derula activitatea. Riverside a respins insa propunerea, cerand plata datoriei de 53,8 mil. lei. Riverside Development a amenintat in trecut conducerea combinatului chimic ca o va forta sa-si vanda echipamentele pentru a face rost de bani. In cazul in care Amonil nu va plati datoriile respective, firma poate cere blocarea conturilor societatii, valorificarea activelor companiei pentru recuperarea datoriilor si inceperea procedurii de insolventa.
Producatorul de ingrasaminte are sistata activitatea din luna aprilie a acestui an din lipsa spatiului de depozitare si a cererii pentru ingrasaminte, dupa ce instalatiile au functionat timp de doar doua luni de zile anul acesta. Amonil a redus activitatea de productie si la finele anului trecut si a repornit instalatiile in luna februarie din acest an dupa ce Guvernul a promis ca va sprijini prin subventii producatorii agricoli pentru cumpararea de ingrasaminte chimice. Pana in prezent, Guvernul nu a emis niciun act normativ care sa subventioneze ingrasamintele chimice.
Recent, guvernantii au venit cu o alta idee de ajutorare a combinatelor aflate in dificultate, respectiv furnizarea de gaze naturale, principala materie prima a Amonil, catre acestea numai din productia interna, respectiv la un pret mai redus.
Pana la acest moment insa producatorii din industrie spun ca nu s-a implementat nimic concret la nivel legislativ si asteapta ca Guvernul sa emita actul normativ care va transforma initiativa Guvernului in realitate.
Capitalurile proprii ale Amonil se ridicau la 31 martie 2009 la 88,7 mil. lei (circa 27 mil. euro), iar datoriile totale ale societatii erau de 128,7 mil. lei (30,8 mil. euro). Actiunile Amonil Slobozia (AMO) s-au tranzactionat ultima data la un pret de 0,0223 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 5,9 mil. euro. Amonil a realizat in primul trimestru un profit net de 6,25 mil. lei la o cifra de afaceri de 62,18 mil. lei, indicatori in scadere fata de anul precedent din cauza sistarii temporare a productiei pe parcursul acestui an.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO